Spadek - rodzina oraz nieślubne dziecko spadkodawcy - jak to załatwić?

• Autor wątku Autor wątku Maijec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maijec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Potrzebuje pomocy. Okazało się że po śmierci mój tata zostawił pewną sumę pieniędzy na rachunku w banku. Proszę Was o pomoc w jaki sposób mamy rozwiązać kwestię nabycia spadku. Uprawnieni z ustawy są moja mama (żona spadkodawcy), dzieci: ja i siostra. Wiemy również że tata miał nieślubne dziecko, wobec którego taka uznał swoje ojcostwo. Niestety nie znamy dokładnych danych tej osoby (nie utrzymujemy z nią kontaktu).
Pytanie:
1. Czy nie znając dokładnych danych uprawnionego do spadku nieślubnego dziecka, aczkolwiek wiedząc o jego istnieniu, możemy tę sprawę załatwić przed notariuszem (poprzez akt poświadczenia dziedziczenia)?
2. Czy trzeba to zrobić poprzez sąd występując o stwierdzenie nabycia spadku. Niestety we wniosku nie będziemy mogli podać dokładnych danych nieślubnego dziecka taty. Czy to będzie jakiś problem?
3. Jeśli cała procedura ma się odbyć poprzez postępowanie sądowe czy musimy czekać 6 miesięcy od daty śmierci i dopiero wówczas złożyć wniosek ?

Dzieki za Wasze rady.

Dzięki za wszystkie rady.

1. Notariusz w tym przypadku nie sporządzi aktu poświadczenia dziedziczenia.

2. Możecie wnieść o stwierdzenie nabycia spadku do sądu wnosząc jednocześnie o ustanowienie kuratora.

3. Lepiej poczekać, bo do pół roku od śmierci sąd musi odebrać od każdego spadkobiercy oświadczenie o przyjęciu lub odrzuceniu spadku. Każda osoba musiała by zapłacić po 100 zł Skoro nie jest znany adres jednego ze spadkobierców, to sąd i tak będzie musiał ustanowić kuratora, więc nie ma sensu się spieszyć.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Powrót