E
elwira151
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 11
Zwracam sie z takim pytaniem.Moj zmarly tato nie zostawil zadnego testamentu.Byl wdowcem.Ma czworo dzieci z czego jestem ja,ktora pelnie funkcje rodziny zastepczej dla maloletniego brata w wyniku wczesniejszego ograniczenia wladzy rodzicielskiej dla taty.Jest drugi brat tez maloletni ktory przebywa z nakazu w zakladzie poprawczym ale teraz jest na ucieczce i niestey ukrywa sie .Jest tez siostra ktora wyrzekla sie ojca,opuscila go w potrzebie i nie dawala znaku zycia przez ostanie 3 lata.Tato bardzo to przezyl.W tym czasie pomoglam mu wykupic mieszkanie,ktore tato ustnie obiecal przy swiadkach przepisac na mnie w zwiazku z poniesionymi kosztami i czesciowo za opieke nad synem ktory mieszkal ze mna.Niestety nie zdazyl zrobic tego notarialnie bo zmarl nagle.Wiem, ze teraz musimy wystpaic do sadu o nabycie praw spadkowych.Ustawowo dziedziczymy wszyscy rowno z tego co sie juz zoreintowalam...
1.Czy istnieje mozliowsc wyegzekwowania wiekszej masy spadku w zwiazku z obietnica taty?Siostra wie o tym zobowiazaniu ale chyba ugodowo nie zrezygnuje ze swojej czesci tak jak kiedys obiecywala.
2.Czy moge tez w jakis sposob pozbawic siostre spadku?Jesli tak to na jakim etapie mam to zrobic i w jaki sposob?
3.Czy jesli ja napisze wniosek a brat ten ktory przebywa na ucieczce z zakladu poprawczego i niewiem gdzie teraz jest nie stawi sie na rozprawie czy zostanie ona rozstrzygnieta?
4.Czy moj maz tez ma prawo do spadku po tesciu?Badz moj syn czyli wnuk?
5.We wniosku mam podawac aktualne adresy zameldowania czy zamieszkania?
6.Do wniosku mam dolaczyc akty zgonu rodzicow,akty urodzenia nas czyli spadkobiercow,odpisy o naszym stanie cylwilnym<akt malzenstwa>odpis z ksiegi wieczystej o nieruchomosci.Czy to wytarczy?
7.Ile trwa przecietnie sprawa o nabycie praw spadkowych?
8.chcialabym jeszcze zapytac jak wyglada sprawa podatku od spadku?czy jest to okreslona kwota,czy ktos moze ubiegac sie z ulgi meldunkowej o jej zwolnienie itp. i ile czasu jest na zgloszenie tego do us.?jesli zarz po nabyciu praw spadkowych sprzedamy meiszkanie to bedziemy musieli placic odpowiednio podatek od nabycia masy spadkowej i od sprzedazy mieszkania?dziekuje za kazda pomoc.
Dziekuje uprzejmie za wszelkie informacje i pomoc.Jestem w ciezkiej sytuacji bo maloletni zostal bez srodkow do zycia,wiec zalezy mi na jka najszybszym zalatwieniu sprawy.
1.Czy istnieje mozliowsc wyegzekwowania wiekszej masy spadku w zwiazku z obietnica taty?Siostra wie o tym zobowiazaniu ale chyba ugodowo nie zrezygnuje ze swojej czesci tak jak kiedys obiecywala.
2.Czy moge tez w jakis sposob pozbawic siostre spadku?Jesli tak to na jakim etapie mam to zrobic i w jaki sposob?
3.Czy jesli ja napisze wniosek a brat ten ktory przebywa na ucieczce z zakladu poprawczego i niewiem gdzie teraz jest nie stawi sie na rozprawie czy zostanie ona rozstrzygnieta?
4.Czy moj maz tez ma prawo do spadku po tesciu?Badz moj syn czyli wnuk?
5.We wniosku mam podawac aktualne adresy zameldowania czy zamieszkania?
6.Do wniosku mam dolaczyc akty zgonu rodzicow,akty urodzenia nas czyli spadkobiercow,odpisy o naszym stanie cylwilnym<akt malzenstwa>odpis z ksiegi wieczystej o nieruchomosci.Czy to wytarczy?
7.Ile trwa przecietnie sprawa o nabycie praw spadkowych?
8.chcialabym jeszcze zapytac jak wyglada sprawa podatku od spadku?czy jest to okreslona kwota,czy ktos moze ubiegac sie z ulgi meldunkowej o jej zwolnienie itp. i ile czasu jest na zgloszenie tego do us.?jesli zarz po nabyciu praw spadkowych sprzedamy meiszkanie to bedziemy musieli placic odpowiednio podatek od nabycia masy spadkowej i od sprzedazy mieszkania?dziekuje za kazda pomoc.
Dziekuje uprzejmie za wszelkie informacje i pomoc.Jestem w ciezkiej sytuacji bo maloletni zostal bez srodkow do zycia,wiec zalezy mi na jka najszybszym zalatwieniu sprawy.