Spadek, testament, sprzedaż spadku

• Autor wątku Autor wątku YRKOM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

YRKOM

Użytkownik
Odpowiedzi
83
Proszę o pomoc.
Otrzymałem od Ś.P. wujka w testemencie mieszkanie. Mieszkanie te przepisał mi za życia. Czy kwalifikuje się do zapłaty podatku od spadków i darowizn - 19% ? Czy jest to jakiś inny podatek? I druga kwestia...chciałem to mieszkanie sprzedać od razu, celem zamiany na większe. Czy mogę to zrobić od razu, czy muszę czekać jakiś czas? Czy taka sprzedaż spadku jest również opodatkowana? Jesli tak to czy czeka mnie dwukrotne opodatkowanie (2x19%) od tego samego spadku?

jak kupisz inne, to nie zaplacisz podatku

Ostatnia edycja:
zakup nowej nieruchomości nie zawsze zwalnia z opodatkowania przychod ze sprzedaży!!!

claud napisał:
a kiedy wujek zmarł???
Wujek zmarł w styczniu 2009 roku. Dlaczego pytasz o datę, czy jest istotna? Wujek jest pokrewieństwem II stopnia, tak mi się wydaje. Natomiast zapis w testamencie był w 2008 roku. Narazie jeszcze czekam na otwarcie testamentu.

Co jeszcze mogę dodać. Opiekowałem się wujkiem, ponieważ był schorowany. Płaciłem mu rachunki, robiłem zakupy lecz nie było między nami formalnej umowy o dożycie a sam nie byłem tam zameldowany. Jedynie przez sąsiadów byłem codziennie widywany. Ale wiem że chyba to jest mało istotne.

Ostatnia edycja:
przy sprzedaży nieruchomości dla kwestii podatku dochodowego istotna jest data nabycia, a konkretnie rok - bez znaczenia są tu stopnie pokrewieństwa - po pierwsze musisz odróżnić podatek od spadków a podatek dochodowy-to całkiem dwie oddzielne kwestie...
piszesz,że wujek zmarł w 2009, tak więc jeżeli dokonasz sprzedaży tego mieszkania to faktycznie możesz przeznaczyć przychód ze sprzedaży (w ciągu dwóch lat) na własne cele mieszkaniowe i wtedy nie będziesz płacić podatku dochodowego - ale musisz przeznaczyć na ten cel cały przychód pomniejszony o koszty - w twoim przypadku będzie to np.podatek od spadku jeżeli takowy będziesz musiał zapłacić

(jeżeli wujek zmarłby w 2007 lub w 2008 - przeznaczenie przychodu ze sprzedaży na jakiś twój cel mieszkaniowy nie zwalniałoby cię od uiszczenia podatku dochodowego!!!)

cieciu napisał:
jak kupisz inne, to nie zaplacisz podatku
Nie rozumiem. Możesz rozwinąć temat.
Dodam tylko, że nie chce czekać 5 lat, tylko od razu to mieszkanie sprzedać, celem kupna innego większego. Czyli dochód jest ze sprzedaży, tak to rozumiem.

niestety w podatku od spadków nie mogę ci pomóc...

Czy własny cel mieszkaniowy będzie zakupem nowego lokum?
czyli jedynym, w tym wypadku podatkiem, w tej całej zabawie z sprzedażą mieszkania a zarazem kupnem nowego, będzie podatek od spadków i darowizn?

Ostatnia edycja:
tak - ważne abyś nabył np mieszkanie własnościowe,
nie wystarczy wniesienie wkładu mieszkaniowego i nabycie praw lokatorskich
musi być prawo wlasności!!!

YRKOM napisał:
czyli jedynym, w tym wypadku podatkiem, w tej całej zabawie z sprzedażą mieszkania a zarazem kupnem nowego, będzie podatek od spadków i darowizn?

tak, to jedyna rzecz o jaką musisz się teraz dowiedzieć...

Jest to mieszkanie własnościowe. Poza tym wiadomym faktem jest to że kupuje wieksze mieszkanie a zarazem droższe. A więc, przeznaczę 100% przychodu z spadkowego mieszkania na zakup nowego (+100%).
Dzieki za odpowiedź.

do grupy II zalicza sie - zstępnych rodzeństwa, rodzeństwo rodziców, zstępnych i małżonków pasierbów, małżonków rodzeństwa i rodzeństwo małżonków, małżonków rodzeństwa małżonków, małżonków innych zstępnych,

Po uprawomocnieniu się postanowienia sądu o nabyciu spadku zgłoś nabycie spadku w Urzedzie Sk. Jezeli spełniasz warunki mozesz skorzystac z ulgi z art.16 (Ustawa o podatku od spadków i darowizn) Ale wstepnie widze ze chyba nie chcesz skorzystac z niej

Opieka nad wujkiem niestety w twoim przypadku i tym stanie nie ma znaczenia

Ostatnia edycja:
Nie wiem czy dobrze opisałem koligację rodzinną. Może mój opis posłuży do skategoryzoawnia do której grupy pokrewieństwa się zaliczam a tym samym czy mogę skorzystac z jakiejkolwiek ulgi.
Otóż, tak: w testamencie wujek zapisał mieszkanie mnie i mojej zonie razem. Matka mojej żony miała siostrę a ta z kolei męża po którym właśnie dostałem wraz z żoną mieszkanie. Ta to właśnie wygląda.

Powrót