spadek testament

• Autor wątku Autor wątku DanCanPL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DanCanPL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
witam

sprawa dotyczy mojego Wujka.

Wujkiem opiekowal sie opiekun,przez 5lat ,potem Wujek zadzwonil do mnie i poprosil mnie zeby go z tamtad zabrac(zła opieka) i sie Nim zajac ,w zamian przepisze mi mieszkanie.
gdy opiekun dowiedzial sie ze przyjade po Wujka wzial go do notariusza i spisal z nim przedwstepna umowe sprzedazy mieszkania za zanizona kwote o polowe wartosci.

Wujek nie wstawil sie i nie podpisal umowy sprzedazy ,opiekun wniosl wniosek do sadu. Wujek sie odwolal ,pierwsza rozprawa miala byc 2lata po tym jak zabralem Wujka do siebie. Wujek zmarl miesiac przed pierwsza rozprawa .byl spisany testament na mnie ,Notariusz wpisal Zapis windykacyjny jest bezskuteczny, jeżeli w chwili otwarcia spadku przedmiot zapisu nie należy do spadkodawcy albo spadkodawca był zobowiązany do jego zbycia.

Rodzenstwo Wujka nie zyje .
zyja tylko dzieci rodzenstwa.
co wtedy z testamentem?na kogo przypada mieszkanie.
ja od 2lat place za nie czynsz,ogolnie jest do generalnego remontu.
w KW widnieje zapis roszczenia o sprzedaz mieszkania.

Czy w testamencie jest tylko zapis windykacyjny mieszkania dla Ciebie czy jest również powołanie Ciebie do dziedziczenia całości spadku?

w testamencie jest tez zapis ze Wujek przepisuje mieszkanie na mnie w calosci nie wliczajac tego na schede spadkowa + ten zapis niewiem czemu Pani notariusz tak wpisala

DanCanPL napisał:
ten zapis niewiem czemu Pani notariusz tak wpisala
Jako pouczenie, żeby nie mieć do niej pretensji za sporządzenie aktu notarialnego który okaże się bezefektywny.

Czyli rozumiem że ani Ty ani nikt inny nie został powołany do dziedziczenia spadku na podstawie testamentu a w takim razie, na podstawie dziedziczenia ustawowego nabył byś ułamek prawa własności mieszkania któremu odpowiada ułamek ceny sprzedaży mieszkania uzgodnionej w umowie przedwstępnej sprzedaży. Teraz pytanie - czy warto ugodzić się z Powodem w zamian za np. zwolnienie z obowiązku zwrotu jemu kosztów procesowych czy może jednak walczyć o unieważnienie umowy przedwstępnej z powodu rażąco zaniżonej ceny sprzedaży powodującej wyzysk następców prawnych pierwotnie Pozwanego wujka.

czy mozna sie z Panem jakos skontaktowac?

bo nie bardzo rozumiem

Ustanowiony dla Ciebie zapis windykacyjny nie odniósł żadnego skutku. Może Twój wujek był świadomy tego problemu ale bał się Tobie powiedzieć?

Art. 981 [2] kodeksu cywilnego
Zapis windykacyjny jest bezskuteczny, jeżeli w chwili otwarcia
spadku przedmiot zapisu nie należy do spadkodawcy albo spadkodawca był
zobowiązany do jego zbycia.

Nabyłeś tylko ułamkową część prawa własności mieszkania na podstawie dziedziczenia ustawowego czyli tak samo jak i wszyscy pozostali krewni wujka. I na taką ułamkową zapłatę od "opiekuna" wujka możesz liczyć.

Gdyby jednak udało Ci się w sądzie doprowadzić do unieważnienia umowy przedwstępnej wtedy zapis windykacyjny odniesie skutek i nabędziesz całość prawa własności mieszkania.

Proszę, łatwiej pisze się bez "Panów" i jest to zgodne z netykietą :)

Ostatnia edycja:
to byl brat mojego dziadka.
w testamencie napisane jest ze mi przepisuje mieszkanie i ono nie wlicza sie na schede spadkowa. +Zapis windykacyjny jest bezskuteczny, jeżeli w chwili otwarcia
spadku przedmiot zapisu nie należy do spadkodawcy albo spadkodawca był
zobowiązany do jego zbycia.
rzecz w tym ze sprawa w sadzie jest zawieszona ,pierwsza rozprawa miala byc w listopadzie lecz po smierci wlasciciela przed rozprawa sprawe zawieszono do czasu ustalenia spadkobiercow.
wiec nie mam jak doprowadzic do uniewaznienia umowy bo najpierw musza byc spadkobiercy.

bo niewiem czy dobrze rozumiem. to teraz musze walczyc zeby umowe przedwstepno uniewaznic?? jak to zrobic jak adwokat mi mowi ze najpierw trzeba ustalic spadkobiercow.

a sprawa o uniewaznienie umowy miala byc w listopadzie a po smierci brata mojego dziadka zostala zawieszona.
co wtedy z testamentem

DanCanPL napisał:
a sprawa o uniewaznienie umowy miala byc w listopadzie a po smierci brata mojego dziadka zostala zawieszona.
co wtedy z testamentem
"Opiekun" pozwał Twojego dziadka wujecznego o przymusowe wykonanie umowy przedwstępnej a nie o unieważnienie umowy. Na razie zapis windykacyjny jest bezskuteczny.

DanCanPL napisał:
wiec nie mam jak doprowadzic do uniewaznienia umowy bo najpierw musza byc spadkobiercy.
Wiadomo że sąd może podjąć zawieszoną sprawę tylko z udziałem spadkobierców osoby pierwotnie pozwanej ale przecież Ty masz prawo pozwać już teraz "opiekuna" o unieważnienie umowy przedwstępnej jako interwenient główny (zapisobiorca windykacyjny) czyli nawet niezależnie od tego czy jesteś jednym ze spadkobierców dziadka wujecznego.

Jeżeli Twój dziadek wujeczny nie ustanowił spadkobiercy w testamencie to znaczy że dziedziczą po nim ustawowo jego krewni. Trzeba więc napisać też wniosek o stwierdzenie nabycia spadku i wskazać w nim tych krewnych.

Ostatnia edycja:
moglbys zajac sie ta sprawa?

wniosek o stwierdzenie nabycia spadku juz zostal napisany.
we wniosku adwokat napisal aby testament zostal uznany ze wzgledu na okolicznosci i tam byly wypisane powody.
i ogolnie zastanawiam sie czy sad bierze pod uwage powody zeby to uznac? czy to juz jest pewne ze nie uzna testamentu przez zapis windykacyjny
co do wniesienia sprawy o uniewaznienie przedwstepnej umowy ? moge to ja zrobic?? jezeli mieszkanie nie jest na mnie ? rozumiem ze jezeli uda mi sie to zrobic testament bedzie uznany?
i jeszcze jedno ta sprawa o uniewaznienie musiala by byc przed ta sprawa spadkowa
wtedy tez by to zawieszono?? do puki by nie rozstrzygnela sie sprawa o uniewaznienie umowy ?

DanCanPL napisał:
we wniosku adwokat napisal aby testament zostal uznany ze wzgledu na okolicznosci i tam byly wypisane powody.
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem. Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku miałeś prawo złożyć jako jeden ze spadkobierców ustawowych (chyba że żyje Twój rodzic będący krewnym Twojego dziadka wujecznego) więc nie było potrzeby powoływać się na wątpliwe uprawnienie do złożenia tego wniosku wynikające z bezskutecznego zapisu windykacyjnego (który zostanie pominięty w treści postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku).

DanCanPL napisał:
co do wniesienia sprawy o unieważnienie przedwstepnej umowy ? moge to ja zrobic?? jezeli mieszkanie nie jest na mnie ? rozumiem ze jezeli uda mi sie to zrobic testament bedzie uznany?
Posiadasz interes prawny dla żądania unieważnienia umowy przedwstępnej sprzedaży mieszkania ponieważ od tego zależy skuteczność zapisu windykacyjnego ustanowionego dla Ciebie w testamencie.

Możliwe że powództwo o unieważnienie umowy przedwstępnej należy skierować nie tylko przeciwko "opiekunowi" dziadka wujecznego ale także przeciwko spadkobiercom ustawowym dziadka wujecznego skoro w wyniku tego procesu mogą oni utracić przedmiot ze spadku w postaci mieszkania i związanej z tym zapłaty od "opiekuna" za ich udziały w mieszkaniu.

W przypadku unieważnienia umowy przedwstępnej przez sąd umowa będzie nieważna ze skutkiem "ex tunc" czyli od chwili jej podpisania a więc zapis windykacyjny będzie skuteczny od chwili otwarcia spadku i będziesz mógł wystąpić do sądu o zmianę postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku aby zawierało też stwierdzenie nabycia przedmiotu zapisu windykacyjnego. (Art. 679 KPC)

Wszystko co piszę powinieneś skonsultować z prawnikiem ponieważ nie mam wykształcenia prawniczego.

Ostatnia edycja:
Podstawa prawna do żądania unieważnienia umowy przedwstępnej sprzedaży:

Art. 388 kodeksu cywilnego
§ 1. Jeżeli jedna ze stron, wyzyskując przymusowe położenie,
niedołęstwo, niedoświadczenie lub brak dostatecznego rozeznania drugiej strony co
do przedmiotu umowy, w zamian za swoje świadczenie przyjmuje albo zastrzega dla
siebie lub dla osoby trzeciej świadczenie, którego wartość w chwili zawarcia umowy
przewyższa w rażącym stopniu wartość jej własnego świadczenia, druga strona może
według swego wyboru żądać zmniejszenia swego świadczenia lub zwiększenia
należnego jej świadczenia albo unieważnienia umowy.
§ 11. Jeżeli wartość świadczenia jednej ze stron w chwili zawarcia umowy
przewyższa co najmniej dwukrotnie wartość świadczenia wzajemnego, domniemywa
się, że przewyższa je w stopniu rażącym.
§ 2. Uprawnienia określone w § 1 wygasają z upływem lat trzech od dnia
zawarcia umowy, a jeżeli stroną umowy jest konsument – z upływem lat sześciu.

mowilem o tym mojemu adwokatowi. powiedzial ze ta sprawa o uznanie testamentu jest niejako sprawa o uniewaznienie umowy bo jezeli sad uzna testament to bedzie po sprawie.
powiedzial tez ze sprawa moze potrwac 2/3 lata. czy tak dlugo sie czeka od kiedy wniosek trawi do sadu do wyznaczenia terminu.
jest 18uczestnikow dlatego ta sprawa jest tak skomplikowana.

Powrót