spadek u notariusza, nieobecność 1 spadkobiercy w sądzie

• Autor wątku Autor wątku kasiaczek28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasiaczek28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam. Mama zapisała mi cały swój majątek u notariusza (posiadam ten dokument). Mam brata, który od ok. 30 lat mieszka w USA i utrzymuje z nami jedynie sporadyczny kontakt telefoniczny. Innych potencjalnych spadkobierców brak. Ze względu na koszty przyjazdu i pracę brat najprawdopodobniej nie przyjedzie na sprawę spadkową. Jak to wygląda w takiej sytuacji? Czy na sprawie spadkowej mogę pojawić się sama? Czy Sąd będzie wymagał obecności brata lub jakiegoś pisma od niego? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

Nie mogę już edytować, ale chciałam uzupełnić informację. Wiem, że normalnie nabycia spadku można dokonać u notariusza, ale musieliby się u niego stawić wszyscy potencjalni spadkobiercy, a to nie będzie możliwe. Rozumiem, że w takim przypadku u notariusza może się odbyć tylko otwarcie i odczytanie testamentu (bo do tego wystarczy chyba tylko moja obecność?). Ale co dalej? Notariusz sam przekaże testament do sądu? Od razu, czy dopiero gdy założę sprawę spadkową?
Wiem też, że do wniosku o stwierdzenie nabycia spadku należy złożyć akty urodzenia wszystkich spadkobierców. A jeśli brat odmówi jego przesłania? Bo z nim różnie może być. Mama chciała go wydziedziczyć, ze względu na to że prawie nie utrzymuje z nami kontaktu, nie pomaga w żaden sposób (choćby finansowy), a ja z nią mieszkam i pomagam (jest starszą, niesprawną fizycznie osobą). Ale notariusz powiedział, że nie są to wystarczające powody do wydziedziczenia, stąd "tylko" zapis o przekazaniu majątku mnie. Boję się jednak, że sprawa w tym przypadku będzie się ciągnąć w nieskończoność.

Ostatnia edycja:
Powrót