Spadek - ustalenie spadkobierców

• Autor wątku Autor wątku viaktor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

viaktor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Zostałem wskazany w testamencie jako spadkobierca przez osobę niebędącą moją rodziną. Sprawę chciałem załatwić drogą notarialną, jednak ustawowo dziedziczący nie chcą się pojawić w kancelarii, w związku z czym pozostaje mi jedynie droga sądowa. W tym momencie nasuwa mi się kilka pytań:

1. Zmarła była wdową, nie miała dzieci ani żyjących rodziców. Miała rodzeństwo:
-żyjącą zamężną przyrodnią siostrę
-nieżyjącego żonatego brata
-nieżyjącego żonatego przyrodniego brata posiadającego dzieci

Rozumiem, że spadkobiercą ustawowym jest siostra przyrodnia, lecz czy są nimi również żony zmarłych braci, czy jedynie dzieci jednego z braci? (czy żony są wykluczone z kręgu spadkobierców?)

2. Do wniosku do sądu powinienem załączyć m.in. odpis aktu małżeństwa siostry przyrodniej - rodzina nie chce mi udostępnić żadnych dokumentów - w jaki sposób w takim razie mógłbym je uzyskać?

3. Czy poza wnioskiem do sądu o stwierdzenie nabycia spadku, powinienem złożyć jeszcze dodatkowo (wcześniej niż o nabycie spadku) oświadczenie o przyjęciu spadku wprost? (za miesiąc mija 6 miesięcy od śmierci, w tym czasie próbowałem załatwić wszystko u notariusza, jednak rodzina z którą zmarła nie miała żadnego kontaktu, nie ma zamiaru w niczym uczestniczyć)

Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi,

viaktor napisał:
czy żony są wykluczone z kręgu spadkobierców?
Tak.
viaktor napisał:
w jaki sposób w takim razie mógłbym je uzyskać?
Nie składa Pan a o przyczynach informuje we wniosku. Sąd może wezwać do uzupełnienia wniosku o ten odpis - wtedy USC Panu wyda odpis na podstawie takiego wezwania
viaktor napisał:
Czy poza wnioskiem do sądu o stwierdzenie nabycia spadku, powinienem złożyć jeszcze dodatkowo (wcześniej niż o nabycie spadku) oświadczenie o przyjęciu spadku wprost?
Nie ma takiej potrzeby.

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Rozumiem, w takim razie, że spadkobiercami ustawowymi pozostają dzieci zmarłego brata przyrodniego, oraz siostra przyrodnia?

viaktor napisał:
Rozumiem, w takim razie, że spadkobiercami ustawowymi pozostają dzieci zmarłego brata przyrodniego, oraz siostra przyrodnia?
Rodzeństwo przyrodnie (i jego zstępni) mogą dziedziczyć. Sąd jednak sam ustala krąg spadkobierców. Pan według swojej wiedzy powinien wypisać znane Panu osoby, które mogą dziedziczyć - w tym przypadku dzieci zmarłego brata przyrodniego i siostrę przyrodnią.

Powrót