Spadek wraz z dlugiem..jak to jest??

• Autor wątku Autor wątku Blazej84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Blazej84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Prosze mi pomoc. Zmarl moj tata, niezostawiajac testamentu. Chce napisac wniosek o przyznanie spadku, ale jest jedno ale...Tata mial dlug u komornika zwiazany z alimentami dla mnie i siostry. Czy takie zadluzenie przechodzi na dzieci??Jezeli tak to jak najsprawniej napisac wniosek, aby taki dlug nie spadl na mnie i siostre????Bardzo dziekuje

Nieściągnięte alimenty są długiem, który przechodzi na spadkobierców. Jednakże w tym wypadku jesteście zarazem wierzycielem i dłużnikiem, więc celowe byłoby umorzenie postępowania (chyba, że wierzycielem jest Fundusz Alimentacyjny).

A w jakis posob mozna takie postepowanie umozyc??Czy jest to konieczne, czy mozna jedynie we wniosku napisac z dobrodziejstwem inwentarza??

Ten dlug byl sciagany, ale moj tata nie byl zamozny, wiec komornik nie zawracal sobie za bardzo glowy tym.

O ile się nie mylę to KPC ( art.819 § 1) przewiduje zawieszenie postępowania egzekucyjnego w przypadku śmierci dłużnika.Jeżeli dług jest wobec Funnduszu Alimentacyjnego lub wynika z otrzymanych zaliczek alimentacyjnych najbezpieczniej ( patrz art.819 § 2 KPC) jest przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza.

Powrót