Spadek z dobrodziejstwem inwentarza a zajęcie komornicze

• Autor wątku Autor wątku Ania1290
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ania1290

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Moje pytanie dotyczy spadku który przyjęłam wraz z dobrodziejstwem inwentarza. W spadku były jedynie długi. Wierzyciel wystąpił o ustalenie spadkobierców, rozprawa się odbyła. Po 6 miesiącach dostałam informacje o wszczęciu postępowania egzekucyjnego. Co powinnam w tej sytuacji zrobić? Oprócz tego dostałam wezwanie do zapłaty od innego wierzyciela. Na pisma będę odpowiadać, czekam na odpis postanowienia sadu. Jednak ciekawi mnie czy jest możliwość zapobiegnięcia ewentualnym wezwaniom do zapłaty od wierzycieli? Obawiam się ze będą mi w kółko zajmowane konta. Czy wystąpienie z wnioskiem o spis inwentarza załatwi sprawę?

Należy złożyć wniosek o dokonanie spisu inwentarza. Odpowiada Pani do wysokości masy spadkowej wynikającej ze spisu inwentarza.
Wierzyciela będą i mogą pisać do Pani o zapłatę.
W postępowaniu egzekucyjnym ewentualne zajęcie konta, będzie wyłącznie do wysokości masy spadkowej wynikającej ze spisu inwentarza.

Ok rozumiem. W internecie doczytałam się również że jeśli spis inwentarza nie został złożony to mimo to że spadek przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza to odpowiadam za długi wprost? Do chwili spisania inwentarza?

Nie martw się wezwaniami od wierzycieli. Martw się spisem inwentarza. Możesz sama wykonać wykaz inwentarza i złożyć go u notariusza lub w sądzie spadku. Niedawno było o tym na forum - poszukaj. Jedynie on ogranicza egzekucję. Sporządzenie spisu, to nie kwestia dni a miesięcy (sporządza go komornik). Do tego czasu egzekucje będą trwały bez ograniczeń z całego Twojego majątku (nie tylko z rachunku bankowego). Wyegzekwowane środki będą nie do odzyskania. Dziwi mnie Twoja beztroska.

Czy mogę w takim razie w najbliższych dniach złożyć wykaz inwentarza żeby zablokować kolejne egzekucje a następnie złożyć wniosek o spis inwentarza?

Powrót