Spadek z Francji a podatek w polsce

• Autor wątku Autor wątku marian9999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marian9999

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Otrzymałem spadek po ciotce która mieszkała i umarła we Francji.
Sprawę spadkową przeprowadził za mnie pełnomocnik (biuro genalogiczne) specjalizujące się w sprawach na terenie Francji.

W spadku otrzymałem nieruchomości, ruchomości.

Pełnomocnik sprzedał nieruchomości, ruchomości. Zapłacił podatek we Francji. To co zostało chce przelać mi na konto.

Co teraz z podatkiem w Polsce? Zgodnie z ustawą o podatku od spadków obowiązek podatkowy powstaje z chwilą przyjęcia spadku..

Czy mam rozumieć że obowiązek podatkowy powstaje z chwilą kiedy pełnomocnik przeleje mi pieniądze?

Jeśli tak to przecież ja w spadku nie otrzymałem tych pieniędzy tylko nieruchomości i ruchomości. a obowiązek podatkowy powstaje z chwilą przyjęcia spadku!! nie pieniędzy ze sprzedaży spadku!!!

Niby błędne koło, ale chodzi mi o to że obowiązek podatkowy powstaje "z chwilą przyjęcia spadku" a ja nawet NIE WIEM kiedy ta chwila nastąpiła (nie wiem kiedy dokładnie pełnomocnik przyjął spadek i go sprzedawał / a od przyjęcia spadku zgodnie z ustawą jest tylko 1 miesiąc na zapłacenie podatku).

Wiem jedynie kiedy przeleje mi te pieniądze które uzyskał ze sprzedaży.

I pytanie - czy pieniądze te to spadek czy dochód ze sprzedaży?

Jeśli dochód, to od podwójnego opodatkowania dochodów zwalnia mnie umowa podpisana między Francją a Polską...

Powrót