Spadek z Niemiec - kilka pytań

• Autor wątku Autor wątku dang3r
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dang3r

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witam,
mój dziadek odziedziczył spadek w wysokości 20 tyś euro od swojej kuzynki.
Udało mi się znaleźć jedynie informację, że podstawową kwotą wolną od podatku w Niemczech jest ok. 8130 Euro a od nadwyżki zapłacić trzeba 30%.
Między nimi jest drugi(?) stopień pokrewieństwa i kwota ta (wolna od podatku) na pewno się zmieni - na jaką? Znalazłem ustawę w języku niemieckim jednak nie mogę tego doczytać...

Dodatkowo czy w Urzędzie Skarbowym będzie można odliczyć od podatku takie rzeczy jak np: koszt podróży do Niemiec, koszt pogrzebu czy nawet koszt samego podatku w Niemczech? :)
Liczę na pomoc i przepraszam za niewiedzę.

Ostatnia edycja:
Nie mogę edytować postu a udało mi się doczytać, że między nimi jest 3 grupa pokrewieństwa i do kwoty 20 000 euro nie trzeba płacić podatku.
Proszę o potwierdzenie.

Przy tym pokrewieństwie wolna od podatku spadkowego jest kwota 20 tys. Euro. Znajdź w internecie pod hasłem: Erbschaftssteuer-Tabelle. Ta kwota, którą wymieniłeś, to kwota wolna od podatku dochodowego; podatek dochodowy to zupełnie co innego niż podatek spadkowy. Koszty pogrzebu itp. można, oczywiście, odliczyć od podstawy opodatkowania, bo koszty te zgodnie z ustawą (Erbschaftssteuergesetz) należą do tzw. "długów spadkowych", ale w tym konkretnym przypadku nie mają one znaczenia, skoro wartość spadku nie przekracza kwoty wolnej od podatku spadkowego, czyli kwoty 20 tys. Euro.

Ostatnia edycja:
Powrót