spadek z Niemiec

• Autor wątku Autor wątku Mertens
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mertens

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Prosze o porade. Moja mama dostala telefon z Niemiec ze brat jej mamy zmarl i musi skontaktowac sie z jego opiekunem "'gerichtlich bestellter Betreuer"' , ktorego mial wynajetego przez sad w sprawie spadku. Napisalam emaila do tego opiekuna. Kazal skontaktowac sie w sprawie spadku z Amtsgericht'"beim Nachlassgericht melden und einen Erbschein beantragen"'.
Mama ma testament, w ktorym brat mojej babci przepisuje wszystko na babcie a w razie jej smierci, mama dziedziczy wszystko. Babcia zmarla pare lat temu. Testament napisany jest po niemiecku.
Mama nie zna niemieckiego. Prosze o porade czy powinna mama zlozyc wniosek o spadek w niemieckim konsulacie w Polsce? Jak zalatwia sie spadek w Niemczech przez notariusza niemieckiego albo adwokata?
Od opiekuna brata babci dowiedzialam sie, ze chodzi o kwote pieniadzy w banku i w jego domu znalezli jedynie dokumenty odnosnie mojej babci. Brat babci nie mial dzieci, czy jedynie mama jest jedyna spadkobierczynia.
Mama nie dostala zadnego listu z Niemiec. Nie wie ile wynosi spadek.
Jakie koszty nalezy poniesc gdy sprawe spadkowa powierzy mama w niemieckim konsulacie a ile kosztuje niemiecki notariusz i tlumacz polsko-niemiecki?
Z gory dziekuje za porade.

Powrót