Spadek Zadłużenie (problem z rodzinną) POMOCY

• Autor wątku Autor wątku ArasNet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ArasNet

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Mam taki problem. Mianowicie moja mama zmarła 2 lata temu. Zostawiła po sobie stary bardzo zniszczony dom oraz nie zapłacony kredyt. Okazało się ze spadek przeszedł na mnie i rodzeństwo ( w sposób prosty, nikt się nie zrzekł do 6miesięcy). Firma windykacyjna teraz się upomniała o kredyt gdyż go przejeła.... wsumie 8 tys zł. Zadzwoniłem i dowiedziałem sie ze mam tydzień na spłate a póżniej sprawa pójdzie do sądu.Nie chciałem tego więc zapłaciłem szybko ze swojego konta. Rodzeństwo nie posiadało gotówki w danej chwili.Spadek był podzielony na 5 osób..... (sposób prosty)
Teraz mam niemiłą sytuacje rodzeństwo nie poczuwa się do odpowiedzialności aby spłacić mi swoją część.
Pytanie:
1. Mam szanse odzyskać pieniądze?? od nich.
2. Albo zmusić ich do zrzeknięcia się spadku.

Rozumiem, że nie był dokonany dział spadku pomiędzy spadkobierców (umową notarialną między spadkobiercami lub na mocy orzeczenia sądu). W takim wypadku masz roszczenie do pozostałych spadkobierców o zwrot w częściach, jakie odpowiadają wielkości ich udziałów. Czyli od kazdego 1/5 sumy spełnionego świadczenia. Podstawa prawna - art. 1034 kc.

Powrót