Spadek, zrzeczenie się po 6 miesiącach, na rzecz jednego z rodzeństwa.

• Autor wątku Autor wątku WithEveryHeartbeat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WithEveryHeartbeat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.
W styczniu minie 6 miesięcy od śmierci mojej mamy, nie zdążę przeprowadzić postępowania spadkowego(z różnych względów). Wiem, że mama nie miała żadnych długów, kredytów, więc żadnymi komornikami się nie martwię. Po mamie zostało mieszkanie własnościowe i nie duża suma na koncie. Była nas czwórka, jeden z braci zmarł, więc jest nas troje. Moi bracia stwierdzili, że chcą się zrzec swojej części, więc mieszkanie miałoby pozostać moje. Wiem, że po upływie 6 miesięcy od śmierci, spadek zostaje przyjęty z "mocy prawa", a jak to wygląda z zrzeczenie się? Czy po tych 6 miesiącach, idąc do notariusza, moje rodzeństwo może się zrzec mieszkania? Czy z tym trzeba już się udać do sądu?
Z góry dziękuję za pomoc.

WithEveryHeartbeat napisał:
Była nas czwórka, jeden z braci zmarł, więc jest nas troje.
Czy brat zmarł przed czy po mamie?
Czy zmarły brat ma dzieci/wnuki?

WithEveryHeartbeat napisał:
Wiem, że po upływie 6 miesięcy od śmierci, spadek zostaje przyjęty z "mocy prawa", a jak to wygląda z zrzeczenie się? Czy po tych 6 miesiącach, idąc do notariusza, moje rodzeństwo może się zrzec mieszkania? Czy z tym trzeba już się udać do sądu?
Jeśli Twoi bracia mają swoje potomstwo to odrzucenie spadku przez braci spowodowałoby tylko tyle że części spadku należne braciom przeszłyby na ich potomstwo.

Najprostszym rozwiązaniem dla Ciebie jest udzielić pełnomocnictwa procesowego (na zwykłej kartce papieru) dla któregoś z braci. Następnie bracia składają do sądu wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po mamie przy czym Ty jesteś reprezentowany przez pełnomocnika (brata) więc nie musisz być obecny na sprawie spadkowej. Sąd wydaje postanowienie stwierdzające kto nabył spadek.
Jeden z braci (obojętne który) aktualizuje wpisy w księdze wieczystej.
Następnie spotykacie się u notariusza i Ty przyjmujesz od braci darowizny ich udziałów własności w mieszkaniu. U notariusza też nie musisz być osobiście. Możesz udzielić pełnomocnictwa notarialnego jednemu z braci.

Powrót