spadek

• Autor wątku Autor wątku bata1975
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bata1975

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
rozwiodłam się kilka lat temu z małżeństwa mam syna , mój ex mąż ożenił się ponownie i miał dwoje dzieci z obecną żoną. Ex mąż zmarł 5 lat temu a dwa lata temu jego matka . Na moją byłą teściową był zapisany cały majątek ruchomy i nieruchomy . kto jest brany pod uwagę z wszystkich wymienionych osób w podziale spadku ? dzieci na pierwszym miejscu, ale czy ja lub synowa teściowej po zmarłym mężu możemy się ubiegać o spadek i jego podział również między nas?

Jedynie Twój syn (nie Ty, podział majątku zapewne był) mógł dziedziczyć po ojcu, łacznie z pozostałymi jego dziecmi oraz druga zoną.
Po śmierci matki ex męza on dziedziczyłby z ustawy gdyby żył. Skoro zmarł przed swoją matka jego udział dziedziczą jego dzieci (łącznie z Twoim synem).
Gdyby mąż pozostawił testament Twojemu synowi przysługuje zachowek.

Moje pytanie rowniez dotyczy spadku i dlatego nie chcialam zakladac nowego watku.Przed paru laty zmarli moi rodzice. Spadek zgodnie z postanowieniem sadowym odziedziczylam ja, moja siostra i moj brat.Masa spadkowa obejmowala dzialki z zabudowaniami. Podatek od spadku zaplacony ( za brata zaplacilam ja i siostra solidarnie ) poniewaz brat nie zamieszkuje i nie chcial ponosic kosztow ( dodam , zenie ma miedzy nami konfliktu ). Nie wiedzielismy o tym ze brat mogl zrzec sie na rozprawie na nasza rzecz no ale niestety jest za późno. Teraz chcemy uregulowac te sprawe dajac bratu uzgodnina kwote. Moje pytanie brzmi . Jaka droga bedzie dla nas najtansza i czy jeszcze raz bedziemy musialy placic podatek
bardzo dziekuje za podpowiedzi

Powrót