Spadek

• Autor wątku Autor wątku misiak69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misiak69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Niedawno zmarł mój ojciec. Nie zostawił testamentu. Właśnie toczy się rozprawa spadkowa. Spadkobiercy: matka, brat i ja. Do podziału mieszkanie i samochód. Czy matce należy się coś jeśli była z ojcem w separacji orzeczonej przez sąd?
Z góry dziękuje za odpowiedź.

Nie. Art. 935(1)kc Przepisów o powołaniu do dziedziczenia z ustawy nie stosuje się do małżonka spadkodawcy pozostającego w separacji.

o ku***! no to bardzo dobrze, a powiedz mi, po zakonczeńu sprawy, wyrok zostaje przysłany do domu listem? czy jak to jest. Bo była pierwsza rozprawa, na druga matka miala donieść orzeczenie sądu o separacji a to było 7 lutego bodajże i do dnia dzisiejszego żadnego wyroku nie dostałem.

na rozprawe powinni byc wezwani wszyscy spadkobiercy wyrok jest zazwyczaj podawany od razu chyba ze sa jakies niejasnosci potem czeka sie 21 na uprawomocnienie wyroku potem musisz napisac podanie zeby przyslali ci odpis wyroku na ktory tez czekasz jakis czas. nie chce cie dolowac ale moja sprawa spadkowa gdzie ja bylam jedyna spadkobierczynia trwala od czasu wyroku ponad 2 miesiace az mialam papiery.

Powrót