Spadek

• Autor wątku Autor wątku Barman7000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Barman7000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Rok temu zmarła mi babci. W ustnym testamencie przekazała Mi swoje własnościowe mieszkanie. Do spadku ujęci są jeszcze
moja mama i wujek ( dzieci zmarłej ). Moje pytanie dotyczy, czy w pozwie o spadek powinny być uwzględnione wszystkie osoby?
I czy sąd będzie brał mnie pod uwagę w związku z przepisaniem na mnie mieszkania, czy będę musiał otrzymać jako darowiznę
od mamy i wujka?
Z góry dziękuje za odpowiedz.
Pozdrawiam

Pytania dodatkowe:
1. co to znaczy "testament ustny" - czy zachowano wszelkie wymogi z Kodeksu cywilnego?
2. czy została następnie stwierdzona treść testamentu ustnego?
3. jaka jest jego treść odnośnie Ciebie - zostałeś powołany jako spadkobierca czy też uzyskałeś zapis w postaci mieszkania?
4. czy było już dokonane stwierdzenie nabycia spadku?

[cytat="Barman7000":2shz14dy]Witam
Rok temu zmarła mi babci. W ustnym testamencie przekazała Mi swoje własnościowe mieszkanie. Do spadku ujęci są jeszcze
moja mama i wujek ( dzieci zmarłej ).... [/cytat:2shz14dy]
A jaka była forma tego "ustnego" testamentu? Czy było dwóch świadków i zostało to zrobione w obecności wójta (burmistrza ..itp)? Czy świadkowie nie byli przypadkiem krewnymi babci? Czy może testament ustny został sporządzony na statku morskim lub powietrznym? Czy istniały inne okoliczności uniemożliwiajace sporządzenie testamentu zwykłego (pisemnego)? Czy w momencie sporządzania testamentu ustnego istniała obawa rychłej śmierci spadkodawcy? Czy babcia nie była przypadkiem głucha? Czy sporządzono protokół i kto go podpisał?
Radzę przeczytać art 951 do 955 Kodeksu cywilnego.
A nie prościej będzie zastosować dziedziczenie ustawowe? Czy są jeszcze inni uprawnieni do dziedziczenia ?

Powrót