Spadek

• Autor wątku Autor wątku kajko321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kajko321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam

Sytuacja jest następująca:

Ojciec testamentem przypisał mi wszystko po nim co posiadał. Powiedzcie co dziedziczy moja matka i brat.

Przedmiotem spadku jest dom.
Jeżeli: w rejestrze gruntów i w księdze wieczystej jest tylko wpisany ojciec.
Działke ojciec odziedziczył po swoich rodzicach (jego siostra zrzekła się kiedyś na rzecz ojca połowy działki) i na podstawie tego posiadał całą działke.
następnie podzielił tą działke na dwie części, jedną z domem sprzedał a na drugiej wybudował dom już za czasów małżeństwa.

Matka rości sobie pretensje do 50% i jeszcze brat chce połowe bo twierdzi że ma jakieś rachunki na siebie twierdzi że kupował (chyba część cegły).

Złożyłam w sądzie wniosek o otwarcie testamentu i stwierdzenie nabycia spadku.

I jeszcze druga kwestia - matka ma plac po swoich rodzicach - czy też powinna przeprowadzić sprawę jak mój ojciec a jej mąż zmarł i czy nie należy mi się zachówek .

proszę o poradę.

Jak to jest, czy działka jest tylko ojca a dom wspólny, jak może zasądzić sąd.

Twoja mama moze sie upomniec o zachowek ale wtatpie czy w 50% na sprawie sad powie dokladnie w jakiej czesc ten zachowek sie jej nalezy.Co do twojej mamy placu nie napisales nic konkretnego jezeli twoja mam odziedziczyla w testamencie po swoich rodzicach, musisz sie dokladnie dowiedzic.

Mama plac odziedziczyła na zasadzie dziedziczenia ustawowego. Jest teraz przeprowadzana sprawa - bo było ich kilkoro rodzeństwa.

Powrót