spadek

• Autor wątku Autor wątku rafalak1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
rafalak1

rafalak1

Użytkownik
Odpowiedzi
64
Witam, jestem nowym i mam pytanko, dotyczy to nieruchomości po moim dziadku. Dokładnie chodzi mi o to, iż dziadek był on żonaty (miał z nią dwójkę dzieci), i wtedy kupił dom, nastepnie jego żona zmarła po 15 latach a on ożenił sie drugi raz. Dziadek zmarł dwa lata temu i teraz jego druga żona chce ubiegać się o tą nieruchomość po moim dziadku przed sądem. Mam pytanie czy należy coś się jego drugiej żonie jeśli tak to w jakiej części. Z tego co zdążyłem poczytać na forach to zorientowałem sie, iż ta nieruchomość była dobrem osobistym mojego dziadka. Jeśli możecie to mi pomóżcie:))

Po spadkodawcy powołane są z ustawy do spadku : dzieci spadkodawcy i jego małżonek - w częściach równych. Część przypadająca małżonkowi nie może być mniejsza niż jedna czwarta całości spadku.

Tak tylko mam pytanie takie, iż zakupił on ten dom wraz z pierwszą żoną (1980r.)i w akcie notarialnym widnieje tylko dziadek, a z tą drugą żoną ożenił sie w 1996r.Aktu notarialnego nie zmienił nadal widnieje dziadek. Mi sie wydaje, że ta jego nieruchomośc jest jego dobrem osobistym i ta druga żona nie posiada żadnych praw do tej nieruchomości, poza tym ona tam nie mieszka lecz wyprowadziła sie do swoich synów z pierwszego małżeństwa.

rafalak1 napisał:
ta druga żona nie posiada żadnych praw do tej nieruchomości, poza tym ona tam nie mieszka lecz wyprowadziła sie do swoich synów z pierwszego małżeństwa.
Ma prawo. Podaję treść przepisu :
Art. 931. § 1. W pierwszej kolejności powołane są z ustawy do spadku dzieci spadkodawcy oraz jego małżonek; dziedziczą oni w częściach równych. Jednakże część przypadająca małżonkowi nie może być mniejsza niż jedna czwarta całości spadku.

Powrót