spadek

• Autor wątku Autor wątku Mara34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mara34

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Mój zmarły dwa lata temu ojciec nie pozostawił po sobie żadnego testamentu, ani określonego majątku, jedynie długi, których wysokości nie jestem w stanie określić. Mam siostrę, która zrzekła się praw do spadku po ojcu, ja niestety chcąc uniknąć spłaty obciążenia, nie zdążyłam tego uczynić z powodu uchybień w procedurze sądowej - spowodowały one, że do uprawomocnienia się wyroku zabrakło kilku dni. Wiem, że jeszcze za swojego życia ojciec miał przepisany dom i zabudowania gospodarcze po swoich żyjących jeszcze rodzicach w części 1/2 wraz ze swoim jedynym bratem. Czy wobec takiej sytuacji mogę występować do swojego stryja lub dziadków o część spadku należnego mi po ojcu? Prawdopodobnie w chwili obecnej akt notarialny wcześniej spisywany przez moich dziadków, na mocy którego ojciec dziedziłby połowę po ich śmierci, został zmieniony i wszystko w całości dzidziczy mój jedyny stryj.
Po śmierci ojca całe mienie pozostające w jego mieszkaniu, tj. sprzęty, wyposażenie zostało zabrane przez dziadka i stryja. Lokal, który zajmował był własnością urzędu miasta, a wynajmowany przez agencję mienia wojskowego, jako lokal dla pracownika. Dowiedziałam się, że lokal był także zadłużony, gdyż ojciec nie uiszczał należnego czynszu przez ostatnie miesiące swego życia. Nie otrzymałam po ojcu niczego. Nie zostałam także powiadomiona o jego śmierci, jak również o terminie pogrzebu.
Obawiam się, że w ciągu 10 lat od śmierci ojca nie będę mogła podjąć pracy chcąc uniknąc spłaty rosnącego wciąż zadłużenia. Obecnie jestem studentką i utzymuję się z renty rodzinnej orzeczonej po ojcu. Moi rodzice przed śmiercią ojca rozeszli się.
Proszę o pomoc i wskazówki jak powinnam się zachować w takiej sytuacji.

Nie dziwię się, że do tej pory nikt, nic nie napisał, bo sprawa wygląda nieciekawie.
Przyjęła Pani spadek wprost z odpowiedzialnością za długi całym swoim majątkiem nie dziedzicząc praktycznie nic po dłużniku oprócz długów.
Dopiero po śmierci rodziców ojca, czyli dziadków, będzie można wystąpić o zachowek do stryja.
Na razie (nie mając żadnego majątku) trudno mówić o spłacie wierzycieli.

Bardzo dziękuję za objaśnienie mi wszelkich zawiłości

Powrót