Spadek

• Autor wątku Autor wątku efolina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

efolina

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
WITAM! niewiem jak zaczęć ale może poprostu opiszę sytułację w skrócie a potem zadam pytanie, może ktoś odpowie. był pewien Pan(który zmarł) , który miał 3 dzieci z pierwszego małżeństwa , jego pierwsza żona też zmarła.Poslubił kobietę(zmarła), która miała 4 dzieci z pierwszego małżeństwa. po nich został spadek(nieruchoność - dom), ale właścicielką tego domu jest ta druga żona(to wynika z wypisu z ksiąg wieczystych) Więc kto ma prawo do tego spadku? Jej dzieci z tego tytułu , że dom jest jej własnością???? proszę o szybką odpowiedz :) pozdrawiam wszystkich

jesli nie było testamentu, to powołani do spadku z ustawy będą dzieci zmarłej (niezależnie od tego, czy małżeńskie, czy pozamałżeńskie, czy z innego męża) oraz jej mąż - o ile w chwili śmierci była zamężna. Dzidziczą oni w częściaj równych, z tym że małżonek ni emoże dostac mniej niż 1/4. Czyli jeśli miała 4 dzieci oraz męża w chwili śmierci, to dziedziczy mąż 1/4 spadku, a dzieci po 3/16 spadku każde z nich.

Dziękuję Ci Luki za szybciutką odpowiedz:) aha , ale mąż nie żyje i on miał dzieci z pierwszego małżeństwa, czyli najprościej mówiąć to on miał swoje dzieci ,a ona swoje. Czyli prawo do spadku mają jej dzieci , skoro była właścicielką???? A czy jego dzieci mają prawo do spadku??? jeszcze raz dziękuję za odpowiedz:)pozdrawiam serdecznie:)

jesli umarła przed mężem, a mąż chwile później, to tą 1/4 dostają jego dzieci

Nie nie, dostają ci którzy żyją w chwili śmierci, czyli on.
Jeśli był jej mężem w chwili jej śmierci i żył, to on będzie wymieniony jako spadkobieraca.
Inną kwestią jest to , kto po nim dziedziczy...

nie , nie właśnie on zmarł jakieś 10 lat temu , i przed śmiercią zapisał dom na nią ,ale ona już też zmarła i właśnie kto po niej dziedziczy? bo on miał swoje dzieci a ona swoje, z pierwszych małżeństw , wspólnych nie mięli. Mi chodzi o to kto będzie powołany do spadku? jej dzieci -skoro ona była właścicielką ??( tak jak wynika z wypisu z ksiąg wieczystych) czy jego dzieci mają w tym momencie coś do tego spadku??? dziękuję kochani za odpowiedz :) pozdrawiam proszę o odpowiedz

No to co było jej własnością w chwili śmierci, dziedziczą jej spadkobiercy (ustawowi jeśli nie było testamentu). Zwykle to są dzieci, (jej dzieci), no bo rozumiem, że w chwili śmierci nie miała męża.

tak dokładnie , w chwili śmierci nie miała męża. dziekuję Luki właśnie o to mi chodziło, kto jest spadkobiercą. Ja właśnie jestem w trakcie kupna tej nieruchomości i dowiedziałam się , żę oni mięli dzieci z pierwszych małżeństw i przestraszyłam się że może jego dzieci też będą miały prawo do tego spadku , ale teraz już wiem..:) jesteś godnym polecenia użytkownikiem tego forum :) jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :)

Powrót