Spadek

• Autor wątku Autor wątku amelka04
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amelka04

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Mam takie pytanie. Zmarł mi ojciec , i chciałabym teraz przedstawić taka sytuacje.
Moja mama jest lokatorem w bloku , jest tam zameldowana (nie jest to mieszkanie własnościowe). Zameldowała ona tam swoja wnuczkę jako opiekę, czyli w danym mieszkaniu sa zameldowane dwie osoby. Czy mnie i moje siostrze jako dzieciom , mimo ze nie jestemy tam zameldowani należy sie jakiś spadek. Wnuczka chce wykupić to mieszkanie czy ma takie prawo bez naszej zgody?? Czy musi nas spłacić??? Jak to wygląda prawnie. Chyba dzieciom po ojcu mimo ze nie bylo testamentu należny sie jakiś spadek ??? Czy po prostu owa wnuczka może sobie wykupić to mieszkanie a my z tego tytułu nie dostaniemy nic??? Mieszkaliśmy kiedyś w tym mieszkaniu i w końcu był to dom naszego ojca

Proszę o pomoc

mieszkanie może wykupić w zależności od uchwały albo główny najemca albo najemcy;

nie ma takiego czegoś w prawie, że coś się komuś nalezy z jakiegoś tytułu;

jeżeli ojciec zmarł i zgromadził majątek w postaci choćby niewiele wartych rzeczy ruchomych jak telewizor, regały itp. to nawet jeżeli te rzeczy były własnością małżonków, to sapdkobiercy po założeniu sprawy w sądzie o stwierdzenie nabycia spadku uzyskają formalne prawo do tych rzeczy zgodnie z udziałami;

i to coś, to będzie się wam należało z tytułu spłaty za udział każdego z was w tym majątku, jak dobrze czytam, to po 1/8, czyli każdy ze spadkobierców mama, i trójka dzieci stanie się w 1/8 właścicielami telewizora i innych mebli, to jest przykłąd w rzeczywistości nikt nie dzieli i nie zgłasza roszczeń do telewizorów;p

natomiast Sąd Najwyższy kilkukrotnie w ostatnim czasie stwierdził, że spadkobiercom takim jak państwo nie należy się żadna spłata z tytułu mozliwości wykupienia lokalu

a może jest to spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu??? - wtedy do podziału jest wkład mieszkaniowy, który podlega dziedziczeniu, a spadkobiercy muszą wskazać jedną osobę, która zawrze ze spółdzielnia nowa umowę o ustanowienie spółdzielczego lokatorskiego prawa (a w braku zgody wskażę j sąd)

Powrót