Spadek

• Autor wątku Autor wątku Spadek123456
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Spadek123456

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Czy mogłabym prosić o opinię w tej sprawie.
Tata zmarł w 1990 roku . W czasie tego związku małżeńskiego wraz z żoną kupił dom na kredyt , żona zmarła w 1980. Mieli dwójkę dzieci. Po śmierci pierwszej żony , ponownie się ożenił , z drugą żona miał trójkę dzieci. Sprawy spadkowe nigdy nie były prawnie ustalone. Jak wyglądałby podział majątku pomiędzy drugą żonę oraz dwójkę dzieci z pierwszego małżeństwa ojca , a trójkę dzieci z drugiego małżeństwa ? Oczywiście testament nie był spisany przej ojca ani przez pierwszą żonę.
A moje drugie pytanie, czy fakt ,że nieruchomość była na kredyt i ten kredyt w dużej mierze został spłacany w czasie drugiego małżeństwa oraz po śmierci ojca , wpływa na podział majątku ?

Po zmarłej matce połowę domu dziedziczy jej mąż i dwoje dzieci po 1\3 .Pozostała połowa domu nadal należy do ojca.Ojciec miał więc 4\6 domu a kazde z dwójki dzieci po 1\6.Po śmierci ojca owe 4\6 domu dziedziczy jego druga zona i pięcioro dzieci ojca.Zona dziedziczy cwiartke z 4\6 a pozostałą część dziedziczą wszystkie dzieci.Tak więc dwójka dzieci z pierwszej żony ojca dziedziczy częśc po1\6 domu po matce + odpowiednie częci po ojcu. Pozostała trójka dzieci dziedziczy tylko część po ojcu.Kredyt jako spłacony dług spadkowy będzie miał wpływ na podział majątku.To moje rozumowanie ,ale mogę sie mylić nie jestem prawnikiem

Powrót