spadek

• Autor wątku Autor wątku camel2602
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

camel2602

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Mam pytanie moj tata odziedziczyl spadek po swoich rodziach wraz ze swoimi 2 bracmi. kazdy z nich postanowieniem sadu jest wlascicielem 1/3 calosci, nie wiem czy ma to jakies znaczenie ale nie bylo testamentu tylko postepowanie spadkowe. Teraz moje pytanie czy w razie gdy teraz chce go sprzedac bedzie musial placic jakis podatek??jesli tak to ile i drugie pytanie czy jest to mozliwe by jeden z Taty braci sprzedal swoja czesc tylko 1/3 komus i nie powiadomil o tym reszty??jesli tak naprawde nie ma wyznaczonego co kto dokladnie dostaje tylko ze 1/3 calosci ma kazdy??Z gory dziekuje za odpowiedz.

najpierw niech zgłosi do US nabycie spadku - ma na to 6m-cy.
Co do zasady po przyjęciu spadku , nie ma większych przeszkód w rozporządzaniu udziałem w spadku. /no chyba, że w gre wejdzie art. 1036 kc np. przy mieszkaniu/ .Najlepiej zróbcie dział spadku i rozdysponujcie udziałami.
--
dementii

no wlasnie w gre wchodzi dom bo to jest gospodarstwo. zachodzi podjezenie ze sprzedal swoja 1/3 i teraz moze byc problem by sprzedac reszte

najpierw niech zgłosi do US nabycie spadku - ma na to 6m-cy.
Od uprawomocnienia się postanowienia o nabyciu spadku, dokładniej.

zachodzi podjezenie ze sprzedal swoja 1/3
Teoretycznie, bez dokonania działu spadku - czyli podzielenia między wyłonionych już spadkobierców majątku spadkowego - nie powinien móc to zrobić.

W Urzedzie Skarbowym dokonal tata oplaty. Teraz chcial sprzedac wiec jak sprzeda bedzie musial znow placic podatek??Drugie pytanie nie bardzo rozumiem co to dział spadku?sytuacja wyglada tak sad przyznal kazdemu po 1/3 calosci nie sprecyzowal komu dom a komu np pole. Bo w sklad wchodzi dom oraz 8ha pola

Powrót