Spadek

• Autor wątku Autor wątku albertoe12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

albertoe12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, przychodzę z zapytaniem, mianowicie w styczniu zmarła moja ciocia. I tu jest taka sytuacja, że miała ona brata tj. mojego dziadka +jest jeszcze śp. ich brat, siostra, która nadal żyje, i jeszcze jeden brat również śp. Mój dziadek ma gospodarstwo rolne, które składa się z dwóch kawałków ziemii, nie mówimy tu o większym kawałku, lecz o mniejszym przy którym toczy się cała sytuacja. Całość owej ziemii to 3.01ha, było to zapisane tak, że dziadek ma połowę tego, i jego śp. siostra zmarła w styczniu, miała również połowę. Sytuacja wyglądała tak, że była tam ziemia, którą dziadek obrabia do dziś, zaczynał jak był młody, a była ona jego i siostry bodajże jak miał 20 lat. Do dziś pracuje na tej ziemii, a jego siostra mieszkała w domu, gdzie również obok domu znajdowała się stodoła. I tutaj mam pytanie, czy jest jakaś szansa aby dziadek uzyskał połowę siostry, nawet już bez domu i stodoły? Nie wiemy, czy siostra dziadka zapisała testament, więc nie wplatajmy w to na razie testamentu, zobaczymy, może spisała. Chodzi tu o to, że dziadek pracował na tym praktycznie całe życie, i no szkoda by było to stracić, a jest jeszcze córka jego zmarłego (przyrodniego) brata, która jest za granicą, i jedna siostra, również przyrodnia, przyrodni brat już nie żyje, lecz z tego co mi wiadomo, to żyje jego żona, i z tego co wiem, to te 1,50ha powinno być podzielone na ich wszystkich, wraz z dziadkiem. I tak jak wcześniej, jest jakaś szansa aby dziadek to otrzymał? wiem, że jest możliwość testamentu, ale nie wiadomo czy był, i możliwość zrzeknięcia się przez spadkobierców, ale już sam nie wiem. Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc
PS. ogólnie mówiąc, dziadek i śp. siostra byli normalnym rodzeństwem, natomiast reszta z 5 rodzeństwa, czyli 3 była przyrodnia

Ostatnia edycja:
Zmarła siostra dziadka miała męża, dzieci?

nie miała męża ani dzieci

Powrót