Spadek

• Autor wątku Autor wątku kala745
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kala745

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
Mam pytanie z prawa spadkowego. A więc tak, moja mama zmarła nie pozostawiając testamentu. Była właścicielką gospodarstwa rolnego. Dziadkom, czyli swoim rodzicom miała zapewnić dożywotnią nieodpłatną służebność osobistą i w zamian za to przepisali na nią to gospodarstwo. Odbyła się sprawa o nabycie spadku, odziedziczyłam 1/2 gospodarstwa a drugą połowę otrzymała moja siostra, która nie mieszka z nami.
Mam dużo pytań postaram się je w miarę dobrze sformułować.
Jak wygląda sprawa z dziadkami, co z tą dożywotnią nieodpłatną służebnością osobistą? Czy moja siostra powinna coś płacić na utrzymanie dziadków, skoro odziedziczyła w połowie gospodarstwo javascript:emoticon(':?:')
Pytanie
Czy moi dziadkowie mogą wytoczyć mojej siostrze jakąś sprawę, chodzi o to że w ogóle się nimi nie zajmuje javascript:emoticon(':?:')
Pytanie
Jak wyglądałaby sytuacja gdyby moja siostra zmarła, co ze spadkiem? Przechodzi na męża?( nie mają dzieci). A gdyby została uznana za chorą psychicznie (bo obecnie wszystko na to wskazuje) to czy jej mąż otrzyma spadek po mamiejavascript:emoticon(':?:')
Pytanie
Jak wyglądałaby sytuacja przy rozwodzie, czy jej mąż ma prawo do części spadku po mamie(spadek ten nabyła już po swoim ślubie)javascript:emoticon(':?:')
Pytanie
Z góry dziękuje za udzieloną pomoc i odpowiedź javascript:emoticon(':)')
Uśmiech

Proszę o pomoc i poradę, to jest dla mnie i dla moich dziadków bardzo pilna sprawa :help:

1.Siostra musiałaby płacić wraz z Panią rentę, gdybyście Panie chciały zamienić to z służebności dożywocia.
Jeżeli zaś został orzeczony rozwód, to mąż po żonie nie dziedziczy.

Rozwód nie został orzeczony, moja siostra się nad tym zastanawia. A co się stanie ze spadkiem po mamie jeżeli moja siostra umrze, a wcześniej nie zapisze swojej części nikomu :?: Co się wtedy dzieje? Czy własność przechodzi na jej męża? :?: :?: :?: :?:

Jezeli siostra ma dzieci, to beda po niej dziedziczyc maz i dzieci. Jezeli dzieci nie ma, to dziedzicza maz i rodzice oraz rodzenstwo.

Powrót