Spadek

• Autor wątku Autor wątku Edifaice
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Edifaice

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Dzień dobry,
Zawarłem z mim ojcem u notariusza umowę o zrzeczeniu się dziedziczenia po jego śmierci - ojciec mój nadal żyje.

Kilka miesięcy temu zmarł brat mojego ojca. Brat miał syna i wnuki, jednak z tego co mi wiadomo będą oni odrzucać spadek ze względu na długi.
Jeżeli mój ojciec zostanie powołany do spadku również zamierza go odrzucić.

Proszę o poradę czy w zaistniałej sytuacji (umowa zrzeczenia się dziedziczenia zawarta pomiędzy mną a moim ojcem) też będę musiał odrzucić spadek po wuju, czy jednak w tym przypadku zawarta umowa już mnie wyklucza z kręgu spadkobierców.

Pozdrawiam

Jeżeli ani Pan ani pana ojciec nie zawieraliście z wujkiem umowy o zrzeczenie się dziedziczenia to możecie być jego spadkobiercami (umowa o zrzeczenie się dziedzicznenia dotyczyła tylko dziedziczenia Pana po pana ojcu) - zatem jeżeli pana ojciec odrzuci spadek to Pan także takie oświadczenie o odrzuceniu spadku składa. Przy odrzucaniu spadku należy pamiętać, że jeżeli odrzucający ma dzieci lub wnuki to także te osoby powinny odrzucić spadek - w przeciwnym razie te osoby będą dziedziczyć.

Byrhtnoth napisał:
Jeżeli ani Pan ani pana ojciec nie zawieraliście z wujkiem umowy o zrzeczenie się dziedziczenia to możecie być jego spadkobiercami (umowa o zrzeczenie się dziedzicznenia dotyczyła tylko dziedziczenia Pana po pana ojcu) - zatem jeżeli pana ojciec odrzuci spadek to Pan także takie oświadczenie o odrzuceniu spadku składa. Przy odrzucaniu spadku należy pamiętać, że jeżeli odrzucający ma dzieci lub wnuki to także te osoby powinny odrzucić spadek - w przeciwnym razie te osoby będą dziedziczyć.

Dziękuję za szybkie wyjaśnienie w powyższym temacie.
Pozdrawiam

Powrót