Spadek

• Autor wątku Autor wątku piuroo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piuroo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam wszystkich

Mam pytanie odnośnie testamentu, a dokładnie ojciec zmarł rok temu jako syn odrzuciłem spadek po nim w ciągu 3 miesięcy u notariusza, po roku czasu od jego śmierci dowiedziałem się że zmarł jego brat który zmarł rok później i miał spisany testament jeszcze za jego życia tzn ojca mojego gdzie jego brat zapisal mu dom za zycia.
Więc mam pytanie czy mozna się starać o spadek po moim wujku który przepisał dom na mojego ojca za życia a nie dożył otwarcia testamentu po odrzuceniu spadku przezemnie z góry dziękuję

Jeżeli brat Twojego ojca zmarł po Twoim ojcu to spadek po wuju nie wszedł w skład spadku po Twoim ojcu więc odrzucenie przez ciebie spadku po Twoim ojcu jest prawnie obojętne dla możliwości dziedziczenia przez Ciebie ustawowo spadku po Twoim wujku. Sprawdź czy wujek nie powołał innych spadkobierców lub zapisobierców testamentowych. A jeśli nie powołał to sprawdź kto i jakim udziale dziedziczy ustawowo spadek po Twoim wujku bo możliwe że należysz do kręgu jego spadkobierców ustawowych.

Powrót