spadek

• Autor wątku Autor wątku sikorskiego
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sikorskiego

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry, postaram się krótko przedstawić sytuację, tata mieszkał w domu rodzinnym wraz z dwoma siostrami, które po wyjściu za mąż wyprowadziły się ponad 50 lat temu. Dziadek zmarł w 1978 roku, babcia w 2009 roku. Babcia była pod opieką taty i mamy. Tata zmarł w 2023 roku. Tata ten dom rozbudował, dbał o niego jak o swoje, przeprowadzał remonty, tylko on opłacał podatki, rachunki ,ogrzewał. Dom od małego był mi obiecany przez babcię i przez ojca, więc i ja nie szczędziłem pieniędzy i czasu na jego przebudowę i remonty. Teraz jest nas 3 spadkobierców. Ciotka , która całe życie dookoła zarzekała się, że się zrzeknie z chwilą śmierci ojca zmieniła zdanie. Drugą siostrę tata miał spłacić , taka była umowa słowna między nimi, którą może potwierdzić dużo osób.
Czy w przypadku wyceny spadku przez rzeczoznawce i w ocenie sądu mam mozliwość odzyskamia poczynionych kosztów moich i taty.

Czy w przypadku wyceny spadku przez rzeczoznawce i w ocenie sądu mam mozliwość odzyskamia poczynionych kosztów moich i taty.
Jeśli jesteś w stanie je udokumentować.

Na początek ustal czy wlascielem byli oboje dziadkowie? Należy przeprowadzić postępowanie spadkowe po wszystkich zmarłych.

posiadam dowody wpłat podatków za nieruchomosci i za przekształcenie z użytkowania wieczystego na własność,tata opłacal je za wszystkich współwascicieli.Posiadam faktury np. na wykonanie przyłącza do kanalizacji,zakup pieca,wymiane okien instalacje gazową.Tata w roku około 1980 dobudował pół domu,niestety oprócz świadków nie moge tego inaczej potwierdzic.
Mam jeszcze pytanie,czy zapewnianie ojca przez ciotke ze zrzeknie sie swojego udzialu w spadku mogło byc w jakims stopniu wiążące?

Ostatnia edycja:
czy zapewnianie ojca przez ciotke ze zrzeknie sie swojego udzialu w spadku mogło byc w jakims stopniu wiążące?
Nie.
Jedyny sposób aby zrzec się spadku za życia spadkodawcy to umowa w formie aktu notarialnego pomiędzy spadkodawcą a niedoszłym spadkobiercą.
Nic innego nie jest wiążące.

Powrót