spadek

• Autor wątku Autor wątku nero
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nero

Użytkownik
Odpowiedzi
92
Witam
mąż ma sporo spraw komorniczych związanych z byłym wspólnikiem
on żyrował wspólonik nic nie płacił
po slubie podpisalismy intercyzę
mąż dzielnie spłaca ale końca nie widać komornik nie ściga wspólnika bo tamten płaci alimenty a że mąż uczciwy to musi wszystko zapłacić sam .
W razie śmierci męża kto będzie spłacał resztę .....?
jeśli mąz opłaca polisy to ja muszę się zrzec tych polis jeśli przewyższą sumę kwot w ramach spłat bankowych i komornikowi?Czy jednak polisy mogę otrzymać a intercyza mnie chroni oraz moje dziecko?

W razie śmierci męża kto będzie spłacał resztę .....?
Pani i dzieci jeśli macie a posiadają własne dochody, bo odziedziczone zostaną ze spadkiem także długi.
Polisa nie wchodzi do spadku tylko jest wypłacana osobie tzw. uposażonej, więc nie ma żadnej potrzeby aby czegokolwiek się zrzekać.
Intercyza chroni Panią tylko za życia męża ale jeżeli przyjmie Pani spadek to także przyjmie na siebie owe długi.

to tak ,moge zrzec się spadku a przyjąć polisę ?myśłam że polisa męża to jak część spadku ...i nie będę wtedy spłącać długów?

to tak ,moge zrzec się spadku a przyjąć polisę ?
Można zrzec się dziedziczenia jeszcze teraz (nie polecam) lub odrzucić spadek po śmierci męża (zalecane) jeśli w ogóle będzie taka potrzeba ponieważ nie możemy teraz przewidzieć jak to będzie za parę lat.
Polisa nie ma nic do tego i nie jest zaliczana do spadku.

Ostatnia edycja:
to jeszcze przy okazji ...mąż ma komornika na głowie i sam spłaca wszystko a w zasadzie to kolega i jego żona powinnie również spłacać
mąż był poręczycielem umowy i jego żona
komornik twierdzi że nie ma adresu zamieszkania bo tamten nadal zameldowany tam gdzie budynek nie istnieje (mimo ze adres kochanki dostał),i ma alimenty nie wykazuje dużego zarobku ,zona nie wzięta pod uwagę
a biedny mąż musi spłacać bo uczciwie wszystko wykazuje ////
nie ma jakieś możliwości żeby ich tez zmusić do spłacania ?

nie ma jakieś możliwości żeby ich tez zmusić do spłacania ?
W tej materii jestem mniej obeznany, ale uważam iż później zawsze istnieje możliwość sądowe ściągania należności z tamtej osoby.
WY jesteście bardzie zdesperowani niż komornik, bo on idzie po najmniejszej linii oporu.

Niestety prezegrywa zawsze uczciwy
nio o ile taten coś kiedys wykarze ..zawsze sie tak ustawi w życiu po trupach kosztem innych

Powrót