Spadkobierca udziałów Spółki Z.O.O.

• Autor wątku Autor wątku GerardKleinrok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
GerardKleinrok

GerardKleinrok

Użytkownik
Odpowiedzi
303
Witam

Bliska mi osoba jest spadkobiercą udziałów w spółce Z.O.O.
Jakie ma prawa względem zarządu, podejmowania decyzji czy podjęcia tam pracy?
Cwana księgowa robi co może aby co roku wykazywać straty , które zarząd zobowiązuje się pokryć z zysków w nast. latach.

Jakie racjonalne kroki proponujecie podjąć , aby zacząć czerpać korzyści egzystencji tej spółki.??

A ile ma tych udziałów i jakie uprawnienia na podstawie umowy spółki tej osobie ta ilość udziałów daje?

Dzieki za odpowiedz.

Problem zawiera się także w zaniedbaniu opiekuna spadkobiercy..
To zagadnienie z przed 3 lat.
Spółka nie była "podana" do spadku. I jedyne dokumenty świadczące o udziale , to postanowienie sądu , który rozdzielił spadek w myśl brzmienia ustawy (po równo) , a cały pakiet udziałów rozdzielony na 3 spadkobierców to (nie pamiętam dokładnie) ok.10. Czyli po 3,33.. I dokument z akt (KRS) spółki stwierdzający fakt dziedziczenia udziałów na 3osoby.

Udziałów jest niewiele. Ale interes na deficytowy nie wygląda..

Jakaś rada?

Pozdrawiam

Tego nie wiem. Jest tam jedna ksiegowa.. baaardzo obrotna.. Z uwagi na to ,że współwłaściciele są obywatelami innego kraju i nie za bardzo radzą sobie z polskim , pani księgowa może mieć to przedstawicielstwo..nie wykluczone. W aktach krs było coś wspomniane o pełnomocniku wyżej wspomnianych panów. Nie mam zbyt wielu info.

Bez urazy, ale jest Pan kompletnie zielony. Forum internetowe w Pana przypadku to trochę za mało. Proponuję wizytę u prawnika.

Hehe.. Doskonale zdaję sobie z tego sprawę. I wybiore się , ale pozwól że dowiem sie przed tym tyle ile tylko będę mógł..

Powrót