Spadkobiorca zmarł

• Autor wątku Autor wątku Maxisstg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maxisstg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. :beer: Mam pytanie dotyczące spadku w mojej rodzinie. Opowiem w skrócie historię.

Babcia z dziadkiem mieli troje dzieci. Mój tata oraz ciocia się wyprowadzili w 90 latach, wujek został i zajmował się gospodarstwem domowym (działka 3000m2, z domem ok. 120m2 z budynkami gosporaczymi) .
Babcia z dziadkiem stworzyli testament i zapisali całość na wujka przy czym zachowali sobie prawo do dożywotniego zamieszkania.
Po kilku latach mojej cioci mąż zmarł, zostało jej gospodarstwo rolne, duży dom i trochę ziemi (także ona żyje w spokoju), a mój ojciec 15 lat temu rozwiódł się z moją mamą i wrócił do rodzinnego domu do babci, gdzie właścicielem był wujek. Ojciec mieszka tam do teraz. Cała rodzina wujka (żona i 2 dzieci, których nie interesuje życie w domu tylko w mieście) nie opiekowała się babcią i dziadkiem, robił to mój tata, a po śmierci dziadka dalej dba o babcię. Wujek z rodziną nie interesowali się babcią wcale.

I teraz chciałbym przejść do sedna tematu. :)

Rok temu zmarł dziadek, w tym roku zmarł wujek. Tata użytkuje od tych 15 lat małe piętro domu z wejściem zewnętrznym. Na powierzchni gospodarstwa znajduje się jeszcze ładna działka o powierzchni 800m2. Wychodzi na to, że mój tata mieszka tam, ale nie ma do tego prawa, tak? Czy testament można zmienić, anulować? Czy ojcu coś się należy? Tata nawet nie jest tam zameldowany, ponieważ wujek miał bardzo ciężki charakter i nie pozwolił mu na to..
Nie wiem czy można o coś powalczyć . Chyba jedynie o związek z ciocią :lol:

Maxisstg napisał:
Babcia z dziadkiem stworzyli testament
Testament wspólny byłby nieważny. Ktoś widział ten dokument?

Maxisstg napisał:
i zapisali całość na wujka przy czym zachowali sobie prawo do dożywotniego zamieszkania.
Chyba nie chodzi jednak o testament lecz o umowę (darowizny,dożywocia) z ustanowieniem służebności dożywotniego mieszkania. Ktoś widział ten dokument? Kto ma wpisane prawo własności w księdze wieczystej nieruchomości? Babcia, dziadek, wujek?

Maxisstg napisał:
Czy testament można zmienić, anulować?
Babcia może napisać swój własny testament dopóki żyje. O ile posiada jeszcze jakiś majątek bo możliwe że wyzbyła się majątku już wcześniej zawierając umowę (darowizny, dożywocia) z wujkiem.

Maxisstg napisał:
Wychodzi na to, że mój tata mieszka tam, ale nie ma do tego prawa, tak?
Nie wiadomo bo nie sprawdziłeś kto jest właścicielem nieruchomości w księdze wieczystej. Jeżeli babci przysługuje służebność osobista zamieszkania (sprawdzić wpis w dziale III KW) to ma ona prawo przyjąć na mieszkanie swojego syna jako osobę potrzebną jej przy prowadzeniu gospodarstwa domowego (art. 301 kodeksu cywilnego).

Maxisstg napisał:
Czy ojcu coś się należy?
Być może zachowek po jego ojcu.

Maxisstg napisał:
Tata nawet nie jest tam zameldowany, ponieważ wujek miał bardzo ciężki charakter i nie pozwolił mu na to..
Zameldowanie nic nie znaczy bo nie daje tytułu prawnego do zamieszkiwania.

Ok super , dziękuję za wstępne wyjaśnienie. :serce:
Jeżeli uda mi się ustalić to przekażę resztę informacji (chociaż to nie będzie łatwe)

Pozdrawiam

Najlepiej zacznij od ustalenia numeru księgi wieczystej. Są odpłatne serwisy w internecie które za opłatą odkrywają numer księgi wieczystej według numeru działki albo według adresu budynku ale w ciągu ostatnich kilku lat namnożyło się tych serwisów jak grzybów po deszczu i większość z nich naciąga na opłatę za dane których nie posiada.
Najlepiej pojedź do Wydziału Geodezji Starostwa Powiatowego i w punkcie wydawania wypisów z rejestru gruntów powiedz że jesteś wnuczkiem zmarłego właściciela domu i chciałbyś ustalić jaki jest numer księgi wieczystej (na polecenie Twojego ojca który jest jednym ze spadkobierców ustawowych).

Powrót