Spalone komputer a pozew.

• Autor wątku Autor wątku kaczkapraczka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaczkapraczka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.

Sprawa wygląda tak że przez skoki napięcia spowodowane cało nocnym włączaniem i wyłączaniem prądu przez dostawce spalił mi się komputer. Nie byłem świadom sytuacji gdyż nie było mnie w domu i po powrocie po prostu zastałem nie działający komputer a procesor i zasilacz wyglądają jak spalony tost. Komputer był wyłączony więc nie widzę innej możliwości przepalenia tych komponentów, czy w takim przypadku mogę liczyć na jakieś odszkodowanie ewentualnie naprawę komputera którą pokryje dostawca prądu, jestem w 99% pewny że przez to komputer się spalił.

Pozdrawiam

Trudne. Koszty biegłych, czas, armia prawników.
Nie dostrzegam szans a tylko koszty (przerosną nowy komp) i nerwy.

Nie wspominając o podstawowych zasadach zabezpieczania tego rodzaju sprzętu choćby po przez najprostsze urządzenia do tego służące - listwy zasilające, UPS, itp.. Nie jest to jednak problem prawny.

LeszsekS napisał:
Nie wspominając o podstawowych zasadach zabezpieczania tego rodzaju sprzętu choćby po przez najprostsze urządzenia do tego służące - listwy zasilające, UPS, itp.. Nie jest to jednak problem prawny.

Nie ma obowiązku stosowania dodatkowych zabezpieczeń i z całą pewnością kluczowy będzie regulamin dostawcy energii a to może być już problem prawny.

Jeśli da się udowodnić, że tego dnia dostawca miał problemy to pozostaje tylko udokumentowanie szkód i ich związku z awarią dostawcy energii a to rodzi już pewną trudność.
Czasami sam dostawca energii nie ukrywa, że w danym dniu i w danej lokalizacji były problemy.

Pare lat temu w jednej wsi poleciało sporo sprzętu w wielu domach. Tam była tylko przepychanka z udowodnieniem, że awaria danego sprzętu nastapiła w skutek przepięcia. Wystarczyły wtedy opinie z warsztatów rtv/agd. Szczęscie posiadaczy tego sprzętu było takie, że przepięcie spowodowało szkody u wielu ludzi.
Jak szkody poniosło się samemu to trudniej będzie to udowodnić.

Ostatnia edycja:
A jak się wychodzi to komputer się wyłąncza

Jeśli już to wyłącza, ale to przesąd z przed wieków. Nie ma takiej konieczności i niewątpliwie nie jest to problem prawny.

Powrót