Spam na czacie internetowym.

• Autor wątku Autor wątku On37
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

On37

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam mam pytanie odnośnie spamu na czacie internetowym.Czat jest bez admina nikt go nie nadzoruje.Od pewnego czasu od dwóch miesięcy wciąż ten sam użytkownik spamuje na każdym pokoju programem spamerskim.I tak jest na okrągło.Jest to czat ogólnie dostępny i również bywa trochę osób ale ze względu na spam nie ma możliwości pisania.Wlasciciele czatu być może są zagraniczni bo nie reagują na interwencje użytkowników.Czy można zgłosić gdzieś to w Polsce jakieś instytucji.Czy używanie programu spamerskiego zakładanie tzn:botów jest legalne by utrudniać innym użytkownikom komunikowania się.

Jeśli założenie takiego programu jest ingerencją w system komputerowy, można się zastanowić nad tym, czy nie wyczerpuje to znamion art.267 kk. Nadmieniam, że nie wiem dokładnie, jak działa program o którym piszesz, ale jeśli zakłóca działanie systemu informatycznego może wyczerpywać znamiona tego przestępstwa.W tym przypadku jest jednak mowa o tajemnicy korespondencji, zatem ten pomysł jest raczej nietrafiony, kolejnym ciekawym przestępstwem, którego znamiona stylizowane są w artykule.287 par.1 kk,czyli bez upoważnienia wpływa na przesyłanie informacji lub je zmienia, usuwa albo wprowadza zapis na komputerowym nośniku informacji,ale trudno będzie znaleźć tu szkodę. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Program spamerski służy tylko wyłącznie do spamowania.Ma działanie automatycznie .Czyli jeśli użytkownik czymś takim spamuje typowo by zrobić na złość użytkownikom komunikowaniu się

Ale jak administracja czatu jest zagraniczna ?nie reaguje w końcu Polsce jest inne prawo a czy spam typowo nie jest utrudnieniem?

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
To nie Twój problem, zmień chat.

Powrót