Spam (spim) na GG - pytanie

• Autor wątku Autor wątku Marek Strzelecki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marek Strzelecki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie!
Dzisiaj po raz kolejny otrzymałem spam od nieznanego mi osobnika.
Dziennie dostaję tego masę!

Ostatnio udało mi się wytropić osobę rozsyłającą ten spam.
Napisałem do niej lecz potraktowała mnie bardzo wulgarnie.
Wcześniej dowiedziałem się, że ta osoba kupiła jakiś skrypt który automatycznie wysyła te wiadomości:/
Podawanie numerów GG z których dochodzi ten spam wydaje mi się całkowicie bez sensu...ponieważ te numery są obsługiwane przez boty.. które potem się ich pozbywają:/

Moje pytanie jest takie:
Czy mogę pogrozić osobie wysyłającej spim jakimiś artykułami z kodeksu karnego?
Czy da się zrobić coś z autorem programu który rzekomo nie wysyła spimu?
Czy za stworzenia i sprzedaż tego typu oprogramowania można go wytoczyć mu proces sądowy??

BARDZO PROSZę O JAKąKOLWIEK ODPOWIEDź! :roll:

Jako, że GG nie robi prawie nic, żeby ten spam zlikwidować..chciałem w choć małym stopniu sam się tym zająć

Z poważaniem
Marek Strzelecki

Zmien komunikator ;p

Albo po prosta wyłaxcz przyjmowanie wiadomości od nieznajomych.

Wow...to nie jest ŻADNE rozwiązanie!!!
Chodzi mi o aspekty prawne a nie jak nie dostawać spamu!

Wydaje mi sie ze nie ma roznicy miedzy spamem mailowym, smsowym czy tez przez GG.

Ok... ale nadal pozostaje kwestia:

"Moje pytanie jest takie:
Czy mogę pogrozić osobie wysyłającej spim jakimiś artykułami z kodeksu karnego?
Czy da się zrobić coś z autorem programu który rzekomo nie wysyła spimu?
Czy za stworzenia i sprzedaż tego typu oprogramowania można go wytoczyć mu proces sądowy??"

ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną reguluje kwestie spamu (art. 10). Jednak trzeba pamiętać, że nie wszystko jest spamem mimo, że tego nie chcemy. Co to jest spam? wg ustawy niezamówiona informacja handlowa. Informacja handolwa jest rozumiana jako informacja przeznaczona pośrednio lub bezpośrednio do promowania towarów, usług lub wizerunku przedsiębiorcy lub osoby prowadzącej działalność zawodową. Kto się do tego nie stosuje podlega karze grzywny (art. 24), jest to wykrocznie i podlega ściganiu na wniosek pokrzywdzonego.

dziękuję!:)
O taką odpowiedź mi chodziło!:)
a co z autorem programu do rozsyłania spamu?

Jeśli to jest spam w rozumieniu ustawy to sprawca podlega grzywnie. Proszę zobaczyć co napisałem na końcu poprzedniu posta. Nie ważne, że dzieje się to przez bota.

Ok, ale kogo ciagnac do odpowiedzialnosci: autora programu czy osobe uzywajaca program, a moze obu?

osobę spamującą...

program w załozeniach nie musi służyć łamaniu prawa -ponieważ można go wykorzystywać zgodnie z prawem....

Niestety gg jest na tyle anonimowe, że odnalezienie osoby spamującej jest wręcz niemożliwe.

Nr . gg który Cię spamuje jest BOTem (GG_Spam, SpamBot)

Dlatego warto poprzeć się tymi argumentami przedstawionymi w dyskusji i zwrócić się do administracji GG, może to ich przekona i zablokuje/ wykryje spamiarza.

[cytat="Marek Strzelecki"]dziękuję!:)
O taką odpowiedź mi chodziło!:)
a co z autorem programu do rozsyłania spamu?[/cytat]
polskie prawo nie bardzo cos takiego reguluje.. i szkoda tracić energii na dochodzenie kto co rozesłał i dlaczego.. ..
Starczy zainstalować i skonfigurować odpowiednio zapore ( gadu gadu ) i prawie nic się nam nie dostanie i po kłopocie.. Taniej prościej i mniej stresu...

Powrót