Sparaliżowany że strachu proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Bartezzo1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartezzo1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam. Znalazłem się w strasznej sytuacji, dwa dni temu zgubiłem receptę od lekarza na której widnieje komplet informacji w tym PESEL. Od tego czasu paraliżuje mnie strach przed pożyczkami zaciągniętymi na moje dane, chcąc się zabezpieczyć popełniłem kolejny błąd, zarejestrowałem się na stronie,chronpesel i tam również podałem dane wraz z peselem i numerem telefonu, zrobiłem weryfikację przez przelew ale nie przeszedł bo jakieś dane się nie zgadzały. Dzisiaj z rana napisałem do Nich żądanie usunięcia moich danych z ich wszelkich baz danych ale wiecie jak to jest. Teraz jestem sparaliżowany że strachu, mam kredyt hipoteczny na głowie i problemy z czyimiś kredytami na moje dane mógłby by mnie dobić. Co robić?

Umówmy się, że jakby ktoś chciał pozyskać takie twoje dane jak imię nazwisko adres i PESEL to i tak bez problemu by to zrobił. Tak naprawdę jest bardzo duża szansa, że te dane sa normalnie do kupienia w necie, jako że każdy z operatorów komórkowych zaliczył wyciek bazy klientów. Samo posiadanie tych danych nie wystarczy do wzięcia pożyczki, a jeżeli już udałoby się przez podstawionego pracownika banku/ firmy pożyczkowej, to sytuacja jest łatwa do odkręcenia jednym zgłoszeniem na prokuraturze.

Bardziej bym się martwił tym co zrobiłeś na tej stronie internetowej. Bo tam niedosc, że podałeś wszystkie swoje dane, to jeszcze prawdopodobnie wysłałeś przelew weryfikacyjny że swojego imiennego konta, a tu dużo trudniej będzie udowodnić, że to nie ty

creeper1989 napisał:
Umówmy się, że jakby ktoś chciał pozyskać takie twoje dane jak imię nazwisko adres i PESEL to i tak bez problemu by to zrobił. Tak naprawdę jest bardzo duża szansa, że te dane sa normalnie do kupienia w necie, jako że każdy z operatorów komórkowych zaliczył wyciek bazy klientów. Samo posiadanie tych danych nie wystarczy do wzięcia pożyczki, a jeżeli już udałoby się przez podstawionego pracownika banku/ firmy pożyczkowej, to sytuacja jest łatwa do odkręcenia jednym zgłoszeniem na prokuraturze.

Bardziej bym się martwił tym co zrobiłeś na tej stronie internetowej. Bo tam niedosc, że podałeś wszystkie swoje dane, to jeszcze prawdopodobnie wysłałeś przelew weryfikacyjny że swojego imiennego konta, a tu dużo trudniej będzie udowodnić, że to nie ty

Dane które podałem to imię adres mail numer telefonu i PESEL. Konto jest nie zweryfikowane bo dane z przelewu się nie zgadzały. Kurde co robic, co robić ..

Bartezzo1987 napisał:
Dane które podałem to imię adres mail numer telefonu i PESEL. Konto jest nie zweryfikowane bo dane z przelewu się nie zgadzały. Kurde co robic, co robić ..

Dodam jeszcze,że ta strona powiązana jest z krd.pl ponoć ludzie korzystają z tej strony. Nigdzie nie podawałem numeru dowodu.
Przelew weryfikacyjny zrobiłem z konta które i tak chcę zamknąć na dniach bo nie jest moim podstawowym.

Ostatnia edycja:
Błagam o pomoc,w podjęciu jakichkolwiek kroków. Nie wiem czego mogę się spodziewać i jak się uchronić przed konsekwencjami podania tych danych tej firmie.

Przestań histeryzować i olej sprawę. Zeby wziąć kredyt nie wystarczy pesel i imie i nazwisko. Zresztą nic nie jesteś w stanie zrobić. Po prostu zapomnij.

Bardzo dziękuję za pomoc. Bardziej się martwie, że udostępniłem firmie od ochrony peseli swoje dane w tym pesel adres, mail nr telefonu i wykonałem przelew weryfikacyjny który konta ostatecznie nie zweryfikował bo nie zgadzały się jakieś dane adresowe. Ten fakt nie przeraża najbardziej.

To znaczy co mam napisać? Dziękuję za odpowiedź.

Zadzwoń do nich, opisz swój problem, może pomogą.

Wbrew powszechnym przeświadczeniom, utwierdzanym przez kampanie medialne, dysponowanie czyimś nr PESEL nie daje możliwości złożenia w cudzym imieniu oświadczenia woli.

Powiem więcej za każdy razem kiedy płacisz kartą sprzedawca ma prawo żądać Twojego dowodu osobistego, tak samo za każdym razem jak załatwiasz jakąkolwiek sprawę urzędową, za każdym razem jak głosujesz, jak odbierasz paczkę itp...

Zapamiętanie ciągu cyfr (PESEL) i adresu nie jest niczym niezwykłym - więc dane o których GIODO (czy jak to się teraz nazywa) uważa za wrażliwe i nakazuje szczególną ostrożność w ich ujawnianiu my jako obywatele jesteśmy zmuszeni udostępniać często i niejako masowo nie mając de facto żadnego (innego) wyboru

JAk sprawdzisz po dowodzie osobistym czy ktoś jest właścicielem karty ? jesteś wróżbitą ? przecież na karcie masz tylko imię i nazwisko.

Przeczytaj ustawę z dnia 12 września 2002 r. o elektronicznych instrumentach płatniczych w szczególności Art 10:

"Art. 10.
1. Akceptant może żądać, aby posiadacz elektronicznego instrumentu płatniczego
lub użytkownik karty płatniczej okazał dokument stwierdzający tożsamość w razie
uzasadnionych wątpliwości co do jego tożsamości."

Przedmiotowy lub podobny zapis znajduje się też w każdym regulaminie korzystania z karty płatniczej / kredytowej.

Ostatnia edycja:
Powrót