Specjalizacje prawnicze i ich charakterystyka

• Autor wątku Autor wątku OldShaterhan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

OldShaterhan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Siemka ;)
Mam jutro dosyć ważny konkurs i potrzebuję się dowiedzieć jakie są specjalizacje prawnicze oraz co nieco na temat ich charakterystyki. Moglibyście pomóc licealiście ;) ?

OldShaterhan napisał:
Mam jutro dosyć ważny konkurs i potrzebuję się dowiedzieć jakie są specjalizacje prawnicze oraz co nieco na temat ich charakterystyki.

chodzi o specjalizacje zawodowe czy akademickie?

W zagadnieniach do konkursu nie mam dokładnie podane.
Tylko hasło "Specjalizacje prawnicze – charakterystyka." w dziale zagadnień "Wiedza prawnicza przydatna na co dzień". Nie mam pojęcia co dokładnie mieli na myśli...

sytuacja wygląda tak z perspektywy akademickiej i praktycznej wygląda to trochę inaczej. Są na uniwerkach katedry prawa gospodarczego i jest taki przedmiot. W praktyce to nie istnieje. Są działy zajmujące się ochroną konkurencji, tam jest ustawa o ochronie konkurencji i akty unijne, analizuj się orzeczenia ETS, doradza klientom przy fuzjach, przejęciach z punktu widzenia prawa konkurencji, działy energetyki ostatnio prężnie się rozwijające, zajmują się inwestycjami w energetykę, doradztwem dla firm czy Skarbu Państwa, dalej działy korporacyjne, pisanie kontraktów, opinie prawne na różne problemy w funkcjonowaniu spółek, pisanie umów spółek czy innej dokumentacji, procesowy to raczej wiadomo czym się zajmuje, podatki z jednej strony postępowanie przed organami podatkowymi i sądami adm., z drugiej bardziej transakcyjnie, czyli ocena biznesu pod kątem podatkowym, ryzyka możliwe opinie prawne, tworzenia optymalizacji podatkowych; bankowość, pisanie całej dokumentacji kredytowej umowa kredytowa plus zabezpieczenia uchwały spółek uczestniczących w transakcji czasem jakieś opinie prawne czasem zlecenia z zakresu egzekucji bardziej skomplikowanych wątki upadłościowe, upadłości doradztwo przy upadłościach podmiotów gospodarczych, modne ostatnio działy farmaceutyczne i zajmujące się prawem żywieniowym, oni często robię opinie prawne, nieruchomości tutaj due dilligence króluje czyli analiza prawna i ryzyka związane z transakcją nieruchomościową, rynki kapitałowe emisja, IPO, doradztwo dla firm inwestycyjnych, opinie prawne

Znalazłem coś na necie, że są niby specjalizacje z:
  • prawa karnego
  • prawa cywilnego
  • prawa administracyjnego
  • prawa europejskiego
Wiesz coś więcej na ich temat?
Ogólnie ta kategoria prawa to jak na razie moja pięta achillesowa.(ogarniam m.in. zdolności prawne, pełnomocnictwa, tylko nie to)

Gdybyś mógł mi opisać je poszczególnie, tzn. każde osobno z kilkoma słowami na jego temat, byłbym bardzo wdzięczny.

OldShaterhan napisał:
prawa karnego
prawa cywilnego
prawa administracyjnego
prawa europejskiego

to jest taki najbardziej podstawowy podział, tak się opisuje, ale w kancelariach to nie działa. No ale dobrze: prawo karna określa czyny zabronione będące przestępstwami i sankcje za nie, wąsko pojęte, szeroko ujmuje się także wykroczenia, karne wykonawcze, do tego jest procedura karna i kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia, regulują tryby w jakich stosuje się prawo materialne

prawo cywilne - podstawowe zasady autonomia woli, równość stron i uczciwość w obrocie. Prawo wolnych jednostek kontraktujacych ze sobą, jest też uregulowana odp. cywilna oraz prawo rzeczowe, własność i prawa rzeczowe, do tego procedura cywilna tryby potrzebny do dochodzenia prawa przed sądem

administracyjne - stosunek Ty jako podmiot podporządkowany organ adm. jako podmiot nadrzędny, procedura, tryby odwoławcze, instancje, potem możesz iść skarżyć do sądu adm. decyzję i wówczas przed sędzią stoisz na równej pozycji z organem

europejskie - ponadnarodowe prawo, tworzone przez organy i instytucje UE, jest ponad prawem krajów UE, dylematy czy ponad konstytucją, moje osobiste zdanie że ponad

Dzięki ;) Skomplikowane to wszystko :D

Gdybym wiedział co poeta miał na myśli, to sam bym to przekazał. Czyli ogólnie chodzi o to, że w:
  • prawie karnym chodzi o wszystkie kary za przestępstwa(zbrodnie i występki), wykroczenia,
  • prawie cywilnym chodzi o wszystkie stosunki między ludźmi? Spadki, rozwody, alimenty, prawa rodzicielskie?
  • prawie administracyjnym chodzi o stosunek ja - samorządy, urzędy?
  • prawie europejskim o prawo w Unii, tak?

A to jakie jeszcze wyróżniamy inne specjalizacje? (Proszę o jak najprostszy podział - nie chodzi o dokładność tylko o ogólny zarys)

Ostatnia edycja:
OldShaterhan napisał:
prawie karnym chodzi o wszystkie kary za przestępstwa(zbrodnie i występki), wykroczenia,
prawie cywilnym chodzi o wszystkie stosunki między ludźmi? Spadki, rozwody, alimenty, prawa rodzicielskie?
prawie administracyjnym chodzi o stosunek ja - samorządy, urzędy?
prawie europejskim o prawo w Unii, tak?

prosto i z grubsza tak, dodaj jeszcze międzynarodowe pub. o zawieraniu traktatów umów międzynarodowych prawo organizacji międzynarodowych, morza kosmiczne organizacja ONZ, do tego konstytucyjne czyli konstytucja RP i wszystko dookoła, prawo pracy - stosunki pracy i ich regulacja, prawo finansowe - budżet dochody wydatki państwa i samorządów;

Dzięki ;)
A są jeszcze jakieś specjalizacje innego rodzaju? W sensie inne niż w jakiejś dziedzinie prawa?

Wygląda na to, że się wyjaśniło o jakie specjalizacje chodziło - chodziło o adwokaturę, prokuratorstwo, itp. - było pytanie o stroje i niestety po części z mojej winy, po części z nieczytelności ekranu nie odróżniłem togi od żabotu.

Powrót