Specjalny zasiłek opiekuńczy

• Autor wątku Autor wątku EndlessWinter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

EndlessWinter

Witam, proszę o pomoc w następującej sprawie.

SKO odmówiło mojej mamie specjalnego zasiłku pobieranego na osobę niepełnosprawną dorosłą, jakim jest mąż mojej rodzicielki, a mój ojciec, posiadający 1 stopień niepełnosprawności. Od stycznia br. została zmieniona nazwa tego świadczenia, wcześniej to był zasiłek pielęgnacyjny.
Moja mama spełnia 2 z 3 warunków. Pierwszy z nich, to kryterium dochodowe, drugi to to, że ojciec jest osobą niepełnosprawną pierwszej grupy, jak już zdążyłem nadmienić. Niestety, ostatni warunek nie jest spełniony. Mówi on o tym, że moja mama musiałaby się zrzec pracy na rzecz opieki, co jest samo w sobie paradoksalne, gdyż wcześniej (przed zmianą ustawy) rodzicielka nie pracowała, gdyż opiekowanie się chorym mężem absorbowało cały czas, który mógłby być poświęcony na pracę zarobkową, zatem nie może się zrzec pracy.
Kilka pism w tej sprawie poszło do odwołania, lecz bez skutku. Mieszkamy w czwórkę w bloku, gdzie dodatkowo mój brat także jest osobą niepełnosprawną, wymagającą całodobowej opieki, co skutecznie uniemożliwia podjęcie pracy przez moją mamę i skutecznie uszczupla nasz budżet.

W piśmie od SKO zawarto informację, że kolejne odwołanie musi być wysłane do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego, stąd moja prośba - jak napisać owe pismo.

Dziękuję z góry za okazaną pomoc

Powrót