Spełnienie warunków do stypendium i odmowa

• Autor wątku Autor wątku aleksandra135
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aleksandra135

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Od pazdziernika studiuje zaocznie. Starałam się o stypendium socjalne. Spełniam warunki - dochodowy (pełnoletnia siostra uczy się, mama 0, ja zasiłek z zusu za ciążę a od grudnia do dzisiaj zarejstrowana w PUP bez zasiłku i alimenty na mnie i siostrę). Wszystkie dokumenty doniesione z sadu PUPu US ZUS. I jest jeszcze moje roczne dziecko. Wliczone w skład rodziny natomist Pani z DOFS wymagala zarobkow ojca dziecka lub orzeczenie sadu o alimenty. Napisalam oswiadczenie, ze nie jestesmy malzenstwem i nie jest moja rodzina, nie skorzystalam z mozliwosci podania o alimenty bo dostaje 500 zl na dziecko. Decyzja negatywna.

W regulaminie i rozporzadzeniu ministra nie ma wzmianki o tym, ze ojciec dziecka to rodzina a nawet wyszczegolnione, ze "Nie wpisuj: cioci, sąsiadki – nawet, jeśli mieszkają z Tobą i jesteście na wspólnym utrzymaniu."

Czy jest sens odwoływac się? Dziękuję za pomoc.

RE: Ojciec dziecka a odmowa ws stypendium socjalnego

Ojciec dziecka to nie rodzina i nie mogą liczyć jego dochodu. Natomiast uczelnia może uznać, że jeśli nie starałaś się o alimenty na dziecko, to nie potrzebujesz stypendium. Oświadczenie, że się nie pobiera alimentów nie ma żadnego znaczenia. Musi być wyrok sądu lub ugoda zatwierdzona przez sąd.

a w regulaminie wspomina się że muszą być zasądzone alimenty na studenta bądź dziecko studenta? poczytaj

Powrót