Spis inwentarza a wykaz

• Autor wątku Autor wątku Monaw89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monaw89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam! Mama odziedziczyła w styczniu spadek z dobrodziejstwem inwentarza (same długi). Po rozprawie złożyliśmy wykaz inwentarza. 2 marca sąd ogłosił ten wykaz a 10 marca dostaliśmy od wierzyciela prośbę o doręczenie kopii protokołu ze spisu inwentarza lub kopii wniosku o przeprowadzenie takiego spisu.
Jak rozumiem wierzyciel nie wie że został złożony wykaz i dlatego domaga się od nas spisu. My nie chcemy robić spisu bo wtedy byłoby to na nasz koszt a podobno sporo to kosztuje (dług 10 tys także nieduży).

Czy mogę odpisać wierzycielowi że złożyliśmy wykaz i jeżeli chce to może sam zawnioskować o spis na swój koszt?

Monaw89 napisał:
Po rozprawie złożyliśmy wykaz inwentarza.
Czy to był wspólny wykaz inwentarza zawierający dane wszystkich spadkobierców i podpisany przez nich wszystkich?
Ilu jest spadkobierców?

Był to wykaz inwentarza zawierający dane tylko mamy bo tylko ona była jedynym spadkobiercom.

Odpisałbym że:

W dniu ............... złożyłam w Sądzie Rejonowym w ................. wykaz inwentarza spadku po zmarłym ...................... którego jestem spadkobiercą. Ze złożonym wykazem inwentarza może się zapoznać każdy, kto taką potrzebę dostatecznie uzasadni. Przyjęłam spadek z dobrodziejstwem inwentarza i zgodnie z obowiązującym prawem cywilnym mam swobodę wyboru czy wartość stanu czynnego spadku wykażę za pomocą prywatnego wykazu inwentarza czy za pomocą urzędowego spisu inwentarza. Wykaz inwentarza złożony przeze mnie do sądu będzie w razie egzekucji wierzytelności spadkowych tak samo wiążący dla komornika jak był by spis inwentarza. Znana mi wartość stanu czynnego spadku jest zerowa. Z wymienionych powodów nie jestem zainteresowana w sporządzeniu spisu inwentarza. Jeżeli wierzyciel zawnioskuje o sporządzenie spisu inwentarza to wtedy sam poniesie koszty jego sporządzenia zgodnie z art. 520 kpc.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za wzór, pozdrawiam;)

Zamiast: "w razie egzekucji wierzytelności spadkowych"
powinno być: "w razie egzekucji długów spadkowych"

Monaw89 napisał:
Dziękuję za wzór, pozdrawiam
Cieszę się że mogę pomóc w słusznej sprawie ;)

Powrót