spis inwentarza i co dalej

• Autor wątku Autor wątku maptynka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maptynka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Prosze o pomoc:
Sprawy wygladaja tak, u notariusza dokonalam POTWIERDZENIA nabycia spadku ( jestem jedynym spadkobierca ) notariusz w akcie zaznaczyl ze spadek przejmuje Z DOBRODZIEJSTWEM INWENTARZA. Spadek zawiera mieszkanie i polowe domu ( w innym miescie ) udalam sie nastepnie do komornika zlozylam wniosek o dokonanie spisu inwentarza( zostalam powiadomiona ze ten pan komornik zajmie sie tylko mieszkaniem bo nalezy do jego rejonu a dom to inne miasto i w jego sprawie trzeba sie udac do komornika w owym miescie ) nastepnie pan komornik pobral oplate 200 cos zl., umowil sie ze mna i w obecnosci jeszcze jedenj osoby spisal pisemko. dzialo sie to pol roku temu.miesiac temu oitrzymalam z sadu pismo potwierdzajace spis inwentzrazza. Prosze powiedziec mi czy to koniec tej procedury? Czy odbywac sie bedzie jesszcze cos w rodzaju wyceny mieszkania przez rzeczonawce? mOWIac szczerze dlugi po zmarlym prawdobpodobnie sie nie pojawią, a wybralam te forme z obaw, zawsze lepiej byc zabezpieczonym. jednak szkoda mi pieniedzy ktorych nie mam na dodatkowe procedury, dodam ze zmarlym byl moj ojciec a ja jestem osoba uczaca sie i nie posiadajaca dochodow.

1. CZY TO KONIEC PROCEDURY SPISU INWENTARZA ( tylko pojsc i odebrac od komornika dokumenty bedace u niego )?

2. CZY JESLI KONIECZNA JEST JESCZEZ JAKAS WYCENA? jesli jej nie dokonam z braku srodkow to czy cos mi grozi ?

3. CZY DOBRZE ROZUMIEM ZE PROCEDURE BEDE MUSIALA POWTORZYC W ODNIESIENIU DO POLOWY DOMU W INNYM MIESCIE ?

4. GDZIE MOGE ZNALEZC PRZEPISY SZCEZGOLOWO REGULUJACE PROCEDURE SPISU INWANATRZA W POSTEPOWANIU SPADKOWYM i odszukac odpowiedzi na pytania: czy jest jakis wyznaczony czas na sporzadzenie spisu ? czy nie sporzadzenie moze przyniesc w przyszlosci jakies negatywne konsekwencje? kary?

Prosze o jakakolwiek odpowiedz jesli wiecie cos na ten temat.
Bede bardzo wdzieczna bo nieumiem na ten temat znalezc zadnych informacji.

Powrót