Spis inwentarza przez gminę

• Autor wątku Autor wątku MaryAnnjunior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MaryAnnjunior

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry. Moje pytanie odnosi się do postępowania komornika sądowego. Otóż jestem wierzycielem osoby zmarłej 5 lat temu. Obecnie jest prowadzone postępowanie (spis inwentarza) w sądzie (na wniosek gminy) i otrzymałam pismo od komornika o wskazanie zadłużenia na dzień śmierci dłużnika (chodzi o naliczenie odsetek za czas od uprawomocnienia się nakazu zapłaty dla dłużnika). Czy komornik nie powinien ustalać zadłużenia na chwilę obecną (dzień przejęcia spadku)? Po drodze było jeszcze kilku spadkobierców którzy odrzucili spadek, co skutkowało, że spadkobiercą została gmina. Odsetki powyżej 3 lat podlegają przedawnieniu, więc teraz przepadną? Czy może ktoś podpowiedzieć w tym temacie: czy odpisać pismo do komornika z wysokością tak jak chce (zadłużenie na dzień śmierci) czy na dzień dzisiejszy? Co z odsetkami za czas ten od śmierci dłużnika do czasu ustalenia spadkobiercy? Naliczają się odsetki czy nie?
Z góry dziękuję.

Sądy i komornicy mają złą prasę ale jednak coś tam wiedzą chyba.
Odpowiedz mu tak jak poprosił - zadłużenie na dzień śmierci (dla ciebie jako wierzyciela to jest nawet korzystniejsze)
On teraz robi spis inwentarza wg stanu na dzień otwarcia spadku - czyli dzień śmierci.
Odsetki dla ciebie naliczają się cały czas to jest odrębna sprawa.
Co więcej odsetki z nakazu zapłaty, a więc zasądzone już wyrokiem sądowym, przedawniają się po 6 latach.

Ostatnia edycja:
Powrót