Spis inwentarza

• Autor wątku Autor wątku Ania1290
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ania1290

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Jak długo trwa sporządzenie spisu inwentarza przez komornika jeśli spadkodawca miał same długi, żadnego majątku? Czy jeśli złożyłabym wykaz inwentarza, w którym wpisze długi o których mi wiadomo a których z pewnością jest o wiele więcej mogę ponieść jakieś konsekwencje? Według kodeksu spadkobierca nie może zawyżyć długów lub nie ująć jakiegoś przedmiotu majątku. Jak jest w przypadku zaniżenia? Potrzebuje szybko coś złożyć żeby się oprzeć na czyms podczas postępowania egzekucyjnego stad moje pytanie.

Ania1290 napisał:
Według kodeksu spadkobierca nie może zawyżyć długów lub nie ująć jakiegoś przedmiotu majątku. Jak jest w przypadku zaniżenia?
W przypadku "zaniżenia" długów i zerowej wartości aktywów spadku to nic złego się nie dzieje.
Art. 1032 kodeksu cywilnego nie będzie miał w tym przypadku zastosowania bo spadkobierca nie zacznie spłacać długów (skoro wartość stanu czynnego spadku wynosi zero).
Wykaz inwentarza można też uzupełniać w miarę dowiadywania się o długach i aktywach.

Ania1290 napisał:
Potrzebuje szybko coś złożyć żeby się oprzeć na czyms podczas postępowania egzekucyjnego stad moje pytanie.
Moim zdaniem najlepiej byłoby wykaz inwentarza złożyć do protokołu notarialnego. Wolny termin u notariusza w dużym mieście możesz znaleźć od ręki, masz z tego dokument urzędowy, akt notarialny, i możesz pobierać jego wypisy w dowolnej ilości.

Czy w treści tytułu egzekucyjnego albo w treści klauzuli wykonalności nadanej (przeciw Tobie) tytułowi egzekucyjnemu masz zastrzeżone prawo powoływania się w toku postępowania egzekucyjnego na ograniczoną odpowiedzialność za dług do wartości stanu czynnego spadku?

Powrót