spisany testament bez sprawy spadkowej

• Autor wątku Autor wątku kobietka26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kobietka26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Moi pradziadkowie mieli dom z ogrodem. Babcia zmarła, z tego co wiem nie odbyła się sprawa spadkowa. Po ok. 20 latach od jej śmierci, dziadek spisał testament, przed śmiercią, gdzie dom i ogród zapisał jednemu z ich pięciorga dzieci i jego żonie. Czy teraz po tylu latach dzieciom przysługuje prawo do spadku po matce?

Należałoby ustalić czy ten ,,dom i ogród" należały do majątku wspólnego dziadków czy majątku odrębnego dziadka.

z tego co wiem, to dziadkowie kupili ten dom wspólnie, przed śmiercią babci, będąc małżeństwem, ale przez tyle lat to nie "ten sam dom", gdyż przeszedł liczne remonty i przebudowy.

Jeżeli nieruchomość wchodziła w skład majątku wspólnego małżonków to z chwilą śmierci babci udział w niej podlegał dziedziczeniu - 1/2.
Krąg spadkobierców będzie przedstawiał się następująco: dziadek oraz dzieci, z tymże udział dziadka wynosi 1/4, resztę dziedziczą dzieci (czyli 5 do 3/4 - wybacz nie chce mi się tworzyć ułamka) - oczywiście dotyczy to 1/2 majątku wspólnego - w dużym uproszczeniu.
Tym samym dziadek nie mógł w testamencie zapisać całego domu jednemu z synów, gdyż nie był jego wyłącznym właścicielem.

Powrót