Spisywanie..

• Autor wątku Autor wątku janekmuzykant
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janekmuzykant

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam, chodzi mi oto że gdybym odmówił spisania się i np miałbym jakąś tam rozprawę w sądzie rodzinnym to co mi grozi?
Grozi mi cos czy bardziej moim rodzicą? (mam 16 lat)

Pozdrawiam :)

Tobie nic i rodzicom nic, ale jest duża szansa, że jak im nie powiesz to Cię zawiną na komendę i zadzwonią po rodziców żeby Cię odebrali.

Jako nieletni nie podlegasz Kodeksowi wykroczeń.

I jeszcze jedno: wpisanie do notatnika przez Policjanta Twoich danych ma wiele powodów, ale żaden z nich nie wiąże się z odpowiedzialnością karną.

a czy przypadkiem odmowa podania danych personalnych nie jest podstawą zatrzymania do ustalenia danych personalnych? Z kodeksu wykroczeń zresztą. Natomiast zawsze można podpiąć demoralizację z ustawy o nieletnich nieprawdaż?

Tzn, mi chodzi tylko oto że podobno jest tak. Że jak Cię spiszą w danym miejscu.. a potem tam sie coś stanie to pierwszą osobą braną pod uwage jestes wlasnie Ty. I czasami moze byc tak ze niewinny będę a będę miał problemy. A byłem np w tym danym miejscu na chwile..

A jesli juz odmówie i mnie rodzice będą musieli odbierac z komendy to będą musieli coś za mnie płacic? Jakis mandat czy cos?

Jest to wykroczenie ale nielat nie ponosi za nie odpowiedzialności.

W dorosłym życiu już tak jest, że czasem Policja, czasem Sąd coś od Ciebie chcą - i nie ma co lamentować, trzeba się do tego nastawić jak do wezwania ze skarbówki - wiadomo, że będzie tylko nie wiadomo kiedy:)

Oni takich spisanych to mają setki tysięcy, jeżeli nie wyróżniasz się specjalnie zachowaniem to nic Ci nie będzie.

No no, rozumiem.
Ale jednak mnie już to wkurza i chciałbym odmówić spisania. I nie zważam uwagi co mi grozi. Tylko poprostu nie chce narobić kłopotów rodzicą. Bo jeśli ma mi coś grozic to chcialbym odpowiadać za to sam. :)

Jak nie chcesz narobić kłopotów rodzicom to się stosuj to poleceń policjantów.

destructor napisał:
Jak nie chcesz narobić kłopotów rodzicom to się stosuj to poleceń policjantów.

No ale dalej nikt mi nie odpowiedział co moim rodzicą grozi..

Powrót