Spłacane zadośćuczynienie a komornik

• Autor wątku Autor wątku papa730
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

papa730

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie (użytkowników najlepszego forum w sieci :))

Mam okropną sytuację. W połowie czerwca dostałem wyrok w formie roku prac społecznych i 5000 złotych zadośćuczynienia.

Obecnie jeszcze jestem studentem, toteż, nie miałem żadnych większych pieniędzy. Znalazłem pracę w lipcu i od tego czasu regularnie spłacam zadośćuczynienia, każdego miesiąca wpłacałem ileś złotych.

Obecnie z tych 5 tyś zostało mi do zapłaty 2 tysiące. Jednak osoba pokrzywdzona okazała się do granic złośliwa, i skierowała sprawe do komornika.

Nie umiem sobie wyobrazić, że miałbym dodatkowo do zapłaty prawie tysiąc złotych z powodu jej złośliwości (koszty zastępstwa w egzekucji 450 zł i opłata egzekucyjna 370) Tak więc piszę do Was z pytaniem o pomoc, jak mogę odwołać się od przymusu spłacania reszty zadośćuczynienia poprzez ręce komornika?

Podsumuję jeszcze, że z 4 tyś wypłaty spłaciłem 3 tyś tej osobie...

Nie ma możliwości odwołania i nie ma do tego podstaw.

Dziękuję za odpowiedź.

Mam w takim razie pytanie, czy koszty w zastępstwie egzekucji wynoszące 450 złotych są właściwe? Byłem dzisiaj u doradcy prawnego i powiedział mi, że to za duża kwota, i powinna ona wynosić 225 złotych.

Dodatkowo komornik naliczył podatek wat do opłaty egzekucyjnej, a rzekomo Sąd Najwyższy wprowadził zasadę, mówiącą, że opłata egzekucyjna jest zwolniona z opodatkowania.

papa730 napisał:
Dziękuję za odpowiedź.

Mam w takim razie pytanie, czy koszty w zastępstwie egzekucji wynoszące 450 złotych są właściwe? Byłem dzisiaj u doradcy prawnego i powiedział mi, że to za duża kwota, i powinna ona wynosić 225 złotych.

Dodatkowo komornik naliczył podatek wat do opłaty egzekucyjnej, a rzekomo Sąd Najwyższy wprowadził zasadę, mówiącą, że opłata egzekucyjna jest zwolniona z opodatkowania.

Aby zweryfikować czy koszty zastępstwa są naliczone prawidłowo trzeba poznać całą sumę podlegająca wyegzekwowaniu (należność główna, odsetki, koszty procesu i klauzuli) a następnie sprawdzić we właściwym rozporządzeniu jakie koszty się należą. Co do vatu to SN tak nie orzekł jak piszesz. Komornik nie może doliczyć do opłaty vatu, ale musi go naliczyć w opłacie. Tak czy siak vat jest niestety obecny w postępowaniach egzekucyjnych (widoczny na pismach komornika) i na 99% komornik dobrze go nalicza.

Najprościej ujmując - wstaw zdjęcie zawiadomienia o wszczęciu postępowania egzekucyjnego, które otrzymałeś, zamazując dane wrażliwe i dane kancelarii.

Jedyne wyjście żeby wysokość zastępstwa zweryfikować, choć nie jest to wiedza tajemna a wynika wprost z ustawy.
Jednak samych kosztów egzekucji i zastępstwa nie uniknie bo były zasadne.

tak wyglada te pismo z poukrywanymi danymi. oprocz tego sa jeszcze kartki z informacjami o zajeciu konta bankowego, wierzytelnosci z tytulu nadplaty podatku i wezwanie do zlozenia danych do przeprowadzenia egzekucji.

dodatkowo dopięty został wyrok nakazowy z sądu, tam podane sa koszta sprawy karnej na rzecz Skarbu Państwa (180 PLN) i pozostałe koszta procesu (145 PLN), obie kwoty spłacone już w pierwszym tygodniu od dostania wyroku.

Ostatnia edycja:
Powrót