Spłacę dlugi syna

• Autor wątku Autor wątku Cymelius
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cymelius

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Nie jestem zorientowany w prawie, nie bardzo znam się na pisaniu na forach tego rodzaju i w dodatku mam problem. Proszę o pomoc i niezbędne wskazówki.
Syn, zadłużony w ZUS, Skarbówce i banku, wyprosił u mnie pomoc w spłacie długów. Ponieważ nie dysponuję rezerwą pieniężną, która pokryłaby jego zobowiązania, więc zaciągnąłem kredyt. Raty kredytu zobowiązał się (ustnie) spłacać mój syn.
Czy kwoty, które mu przekażę podlegają opodatkowaniu ? Czy bezpiecznie byłoby przejąć długi i jak to zrobić ? Czy mogę się jakoś zabezpieczyć, na wypadek gdyby syn nie spłacał rat ? A tak w ogóle to chciałbym się dowiedzieć, czy jest jakiś sposób zabezpieczenia mojego "interesu" w tej sytuacji ? Dodam, że kredyt będzie mnie obciążał w czasie, kiedy będę już na emeryturze. Altruizm, powiadacie, przesadny, czyż nie ?
Pozdrawiam
Cymelius

Pan już zaciągnął kredyt, czy dopiero zamierza? Bo z postu nie wiadomo co wynika.

W sprawie kredytu wziętego: trzeba zawrzeć umowę pożyczki (PCC 2% w US).

Może Pan także, na podstawie art.519 kc, zawrzeć umowy z wierzycielami syna i samodzielnie spłacać jego zobowiązania.

Moim zdaniem, niech Pan go puści na pełne wody, niech sam wypływa. Potrafił się zadłużyć, więc niech się uczy, jak z tej sytuacji wyjść.

Co do darowizny - na dzień dzisiejszy jest zwolniona z podatku. Z tym że dla Twojego zabezpieczenia lepiej abyś sporządził z synem pisemną umowę pożyczki i złożył odpowiednią deklarację w Urzędzie Skarbowym. (też nie podlega opłacie). Wówczas będziesz mógł ewentualnie go ścigać w przyszłości. Nie ma możliwości aby w prosty sposób przejąć zobowiązania syna. Poza tym w opisywanej sytuacji nie ma też chyba takiej potrzeby. Jeżeli chodzi o Twoje interesy - cóż - kredyt jest Twój i formalnie jest to Twój problem. Jedynie o co powinieneś zadbać to dopilnować aby te zobowiązania o których mówisz zostały spłacone. No i ta umowa pożyczki.

Umowa pożyczki przy takim pokrewieństwie nie podlega opłacie :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót