spłaciłem dług do komornika - co dalej żeby odzyskać połowę od wspólnika

• Autor wątku Autor wątku pepePEPE
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pepePEPE

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Cześć,

Spłaciłem zobowiązanie wynikające z FV spółki jawnej w której kiedyś byłem udziałowcem.
2 wspólników udziały 50/50
Mam zaświadczenie od komornika, że cała należność została uregulowana przeze mnie.
Chciałbym odzyskać połowę środków od wspólnika natomiast jest to możliwe jedynie za pośrednictwem komornika.

Proszę o poradę jakie kroki ma teraz poczynić?
Czy składam jakiś wniosek do Sądu? Jeśli tak to jaki?
Czy muszę się posłużyć jakimiś przepisami czy tylko przedstawić umowę spółki oraz fakturę za którą była uregulowana należność z mojej strony i opisać całą sprawę.
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać.

pepePEPE napisał:
Proszę o poradę jakie kroki ma teraz poczynić?
pozwać wspólnika - bo rozumiem, ze tylko w drodze egzekucji moze pan pozyskac te środki?Naprawdę nie ma mozliwosci "dogadania sie" ze wspónikiem?
pepePEPE napisał:
Czy składam jakiś wniosek do Sądu? Jeśli tak to jaki?
pozew o zapłatę,gzdie pozwanym bedzie wspólnik
pepePEPE napisał:
Czy muszę się posłużyć jakimiś przepisami czy tylko przedstawić umowę spółki oraz fakturę za którą była uregulowana należność z mojej strony i opisać całą sprawę.
zasadą jest,iz sąd zna prawo

Przepis prawny:
Art. 376.KC
§ 1. Jeżeli jeden z dłużników solidarnych spełnił świadczenie, treść istniejącego między współdłużnikami stosunku prawnego rozstrzyga o tym, czy i w jakich częściach może on żądać zwrotu od współdłużników. Jeżeli z treści tego stosunku nie wynika nic innego, dłużnik, który świadczenie spełnił, może żądać zwrotu w częściach równych.
§ 2. Część przypadająca na dłużnika niewypłacalnego rozkłada się między współdłużników.

Przepis prawny:
Art. 22. KSH
§ 1. Spółką jawną jest spółka osobowa, która prowadzi przedsiębiorstwo pod własną firmą, a nie jest inną spółką handlową.
§ 2. Każdy wspólnik odpowiada za zobowiązania spółki bez ograniczenia całym swoim majątkiem solidarnie z pozostałymi wspólnikami oraz ze spółką, z uwzględnieniem art. 31.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź.
Czyli mogę od wspólnika żądać zwrotu 50% wartości spłaconego zobowiązania, tak mam to rozumieć?

Proszę o informacje jakie dalej mam poczynić kroki aby odzyskać należną mi kwotę?

Przepraszam, dopiero teraz wyświetliła mi się powyżej pełna odpowiedz.

pepePEPE napisał:
Dziękuję za odpowiedź.
prosze bardzo
pepePEPE napisał:
Czyli mogę od wspólnika żądać zwrotu 50% wartości spłaconego zobowiązania, tak mam to rozumieć?
ja bym to tak rozumiał - przy założeniu, iż było tylko dwóch wspólników!
pepePEPE napisał:
Proszę o informacje jakie dalej mam poczynić kroki aby odzyskać należną mi kwotę?
Ale to już zostało napisane - deja vu czy co:what:

Niestety nie ma możliwości dogadania się z byłym wspólnikiem.

Czy do pozwu o zapłatę mam załączyć umowę spółki i pismo od komornika o spłaconej należności?
Czy jakieś jeszcze dokumenty powinienem przedstawić?

Powrót