Splacony dług a Intrum straszy kolejnymi kosztami.

• Autor wątku Autor wątku xlocal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xlocal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie proszę o radę miałem w firmie intrum dług w wysokości 1400zl za rezwane umowy z orange .. po wielu miesiacach pis telefonów i w końcu nakazu zapłaty (Sądowy nakaz zapłaty) postanowiłem spłacić dług. Dziś po miesiacu od splacenia długo dostałem maila o pilnym kontakcie, więc zadzwoniłem zapytać co znowu chcą (dług spłacony z KRD zniknąłem). Ku memu zdziwieniu nieprzyjemny pan stwierdził , że mam jeszcze 260zl do spłaty za koszty komornicze.. Teraz ja się pytam skad niby te koszty? skoro żadnego komornika nie było , dług spłaciłem (sam intrum wysłał mi dane do przelewu i wiedział w którym dniu spłacę całość (zgodził się na to )) , a teraz mnie straszy jakimiś kolejnymi kosztami .. Czy to nie jest czasami kolejny ich sposób na wyciągniecie od ludzi kasy? . Co mam w tym przypadku zrobić ?

Ps. Przez telefon oświadczyłem panu nieprzyjemnemu , że dług mam spłacony , wszyskie koszty było na nakazie umieszczone , i niech się ode mnie odczepią bo w przeciwnym razie zgosze sprawę do prokuratury o nękanie mnie. Coś tam jeszcze próbował przegadać mnie ten nieprzyjemny typ ale się rozłączyłem.

Proszę o radę.

Koszty komornicze wynikają z postanowienia komornika. Jeśli takowego nie ma, to tego żałosnego typa wyśmiej i olej.

Dostałem dziś pismo od komornika , okazało się , że nie zapłaciłem 180zl kosztów oraz 30zl za jakiś wpis łącznie 210zl... mój błąd przeoczenie , po prostu na NAKAZIE widniała kwota bez tych sum ..Teraz pytanie moje brzmi.. na piśmie od komornika widnieją dziwne kwoty..a więc:

"Należność główna : 223,13zl
odsetki do 11-03.. : 3,52zl
W przypadku zwłoki również dalsze odsetki od dnia 12-03 w sysokosci 0,05zl dziennie.
Koszty zastępstwa w egzekucji: 15,00zl
opłata egzekucyjna: 319,19zl
wydatki gotówkowe 15,00"

Więc ja się pytam ile w końcu mam teraz zapłacić? tyle kwot wypisali , że nie wiem o co chodzi ..i skąd aż tyle ich ...

Wszystko ;o? z 210zl robi się nagle 575,84 ? bez żartów .. chyba coś tu jest nie tak.. jeszcze tydzień temu rozmawiałem z intrum , i mówili ze mam 220zl do zapłaty i kiedy wpłacę ..

Dostałem również w tym pismie od komornika "zajęcie wierzytelności" ..chodzi o zwrot podatku, jego nadpłate że zajmuję to komornik .. więc już nie rozumiem.. skoro zajął mój zwrot to co mam jeszcze płacić ?... ja zapłacęto co tu mi wypisał a on jeszcze mój podatek zapier...li ? ...

Trzeba było czytać co jest do zapłaty. Pozwól ściągnąć z rachunku, to opłata stosunkowa nie będzie 319 zł a 159,50zł.
Ps. Jak na nakazie nie było 180 zł + 30 zł?

Czyli co mam teraz do tego komornika napisać? Że ma sobie ściągnąć z rachunku? w sensie podatkowego? czy mojego bankowego ?. Tak , na nakazie było 180 + 30 nie wiem jakim cudem tego nie zauważyłem pewnie z stresu zobaczyłem tylko kwote 1400zl i to zapłaciłem a na dole było dopisane "+ 180 zl koszty ... cos tam i 30 wpisu sądowego". Jutro będę do niego dzwonił i dowiadywał się co i jak , ale nie mam zielonego pojęcia co mam mu powiedzieć .. Chce to badziewie spłacić i mieć problem z głowy ..Spłacić mogę wszystko 10-tego tylko czy od razu mu to mówić ? czy może jest jakaś możliwość aby troche jednak przyoszczędzić bo 575zl to trochę dużo .. więcej zabiera komornik niż jest długu..

xlocal napisał:
Tak , na nakazie było 180 + 30 nie wiem jakim cudem tego nie zauważyłem pewnie z stresu zobaczyłem tylko kwote 1400zl
To teraz wiesz, że takie kwity czyta się dokładnie i bez emocji
xlocal napisał:
Czyli co mam teraz do tego komornika napisać? Że ma sobie ściągnąć z rachunku? w sensie podatkowego? czy mojego bankowego ?.
Jakiego rachunku podatkowego?
xlocal napisał:
czy może jest jakaś możliwość aby troche jednak przyoszczędzić bo 575zl to trochę dużo .. więcej zabiera komornik niż jest długu..
Napisałem ci - zajęcie i ściągnięcie z rachunku bankowego, bądź wynagrodzenia za pracę. Wówczas minimalna opłata stosunkowa jest niższa. Art. 49 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji

Powrót