Spłacony dług a ponowne wezwanie od firmy windykacyjnej.

• Autor wątku Autor wątku portamrs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

portamrs

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry,

Na początku tego roku dostałam zawiadomienie o windykacji należności od a******. Windykacją oczywiście zajmuje się inna firma, firma XXX. W zawiadomieniu podany był termin spłaty oraz informacje na jaki adres mailowy i pod jakim tytułem wysłać potwierdzenie z banku. Płatności dokonałam przed upływem terminu, potwierdzenie przesłałam według instrukcji, dostałam maila od a******, że wpłata do nich dotarła.
Pół roku później dostałam sms'a od firmy windykacyjnej XXX przypominającego o spłacie w kwocie nieznacznie większej. Zdziwiłam się, więc próbowałam dodzwonić się pod numer z którego sms'a dostałam, ale bezskutecznie. W końcu dodzwoniłam się do firmy na numer, który znajdował się na ich stronie. Odebrał Pan, który się przedstawił, a ja grzecznie zapytałam czy jest z firmy XXX. Pan odmówił odpowiedzi uparcie pytając o moje dane. Powiedziałam mu, że nie podam mu moich danych dopóki nie potwierdzi, że pracuje w firmie XXX. Pan się nie zgodził i "podziękował za rozmowę".

W związku z tym moje pytanie: czy powinnam kolejny raz spróbować kontaktować się z firmą XXX? Na jakiej podstawie żądają oni ode mnie spłacenia kolejny raz tego samego? Jakie kroki powinnam podjąć?

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.

zapłaciłaś żądaną kwotę więc masz potwierdzenie dokonania wpłaty, dla ciebie temat zamknięty, jeżeli dalej chcą kasy niech idą do sądu i to udowodnią dokumentami urzędowymi a nie prywatnymi, więc proponuję nie dzwonić do nich i czekać na dalsze ruchy a jak złożą pozew to wnieś sprzeciw od nakazu zapłaty,

Powrót