E
edytac
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 43
Witam. We wrześniu starałam się w banku macierzystym o kredyt. Okazało się, że widzę w BIK z niespłaconym kredytem. Wykupiłam raport i okazało się, że ostatnia wpłata z mojej strony była w maju 2010 roku. Ówczesny bank AIG Bank Polska przekształcił się w Santander. Moim zadaniem było znalezienie pisma sprzed 14 laty, które otrzymałam od komornika o spłacie długu. Znalazłam z informacją, że postępowanie egzekucyjne zostało zakończone na skutek zapłaty w całości należności, zapłacono koszty egzekucyjne i opłaty stosunkowe. Zgłosiłam przez oddział wycofanie zgody w BIK na przetwarzanie danych powołując się na pismo o spłacie. Od września 2024 walczę z bankiem SANTANDER. Dzisiaj otrzymałam pismo, że komornik wyegzekwował kwotę objęta tytułem wykonawczym bez kosztów, które nie były ujęte w tytule wykonawczym. Poinformowali mnie, że sprawę kierują na drogę sądową i do ponownej egzekucji. Moje pytanie: nie raz miałam komornika i mam pisma o spłacie w całości należności, nigdy żaden bank się o więcej nie upominał, czy SANTANDER mógł czegoś nie ująć w tytule wykonawczym, jeżeli to była kwota plus odsetki, no nie wiem. Nie pamiętam, czy mnie wzywali do spłaty czegoś jeszcze. Jak dla mnie komornik dostaje tytuł wykonawczy, gdzie są ujęte wszystkie należności do spłaty przez dłużnika. Nie można czegoś pominąć, bo to zatajenie, wg mnie. Czy oni mogą się upomnieć o coś, co już spłaciłam, o co nigdy się nie upominali i w raporcie nawet dzisiejszym, nie są naliczane nawet dni i kwota narzucona przez nich nie rośnie? W BIKu raporcie jest wpisane 2200zl, o taką kwotę bank już dawno by się upomniał. Nie mam zamiaru niczego więcej im spłacić, bo już spłaciłam i mam potwierdzenie od komornika. W przyszłym tyg mam wizytę u prawnika w tej sprawie, bo tego nie zostawię. Jakie jest Wasze zdanie, co o tym myślicie? Zy to jest realne?